Home

Achtergrond 235 x bekeken

Nieuwe inspraak in plannen Fruitmasters

Fruitmasters gaat inspraak van telers meer op rassenniveau organiseren.

Daarvoor stelt de afzetorganisatie 17 productgroepen op die de huidige vijf Fruitadviescomité’s moeten vervangen. De afvaardiging van de nieuwe productgroepen vormen samen een klankbordgroep.

Dat heeft de afzetorganisatie woensdag besproken met de leden. Eerdere plannen gingen uit van dertig productgroepen, maar dat wordt als te complex gezien.

Fruitmasters werkt aan een nieuw afzetmodel met meer vrijheid voor telers. Voor alle rassen ontstaat ruimte te kiezen voor afzetpools, veiling of contractverkoop of combinatie. Ook moet een nieuwe aanbodafdeling in de coöperatie voor telers de hoogste uitbetaalprijs realiseren. Fruitmasters Holland neemt het fruit van deze afdeling af.

Zo’n honderd telers luisterden woensdag in Geldermalsen naar de plannen. Die reageerden positief, aldus een woordvoerder. Op 1 november moet de nieuwe structuur staan en de afzetwijze open staan voor telers. Volgens de woordvoerder is nog niet duidelijk op welke termijn telers een keuze maken voor het afzetmodel en hoe lang de perioden zijn. Het moet wel nauw aansluiten bij de wensen van telers, laat de woordvoerder weten. Zo is het mogelijk dat poolafspraken langer of korter dan een seizoen gaan duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.