Home

Achtergrond

Nieuw-Zeeland investeert fors in zuivelonderzoek

Nieuw-Zeeland investeert de komende zeven jaar 170 miljoen dollar (bijna 94 miljoen euro) in zijn zuivelsector.

Het geld wordt vooral besteed aan onderzoek en innovatie. Dat hebben het ministerie van landbouw en de betrokken zuivelorganisaties vandaag bekendgemaakt. Het landbouwministerie draagt de helft bij aan het investeringsprogramma. De andere helft komt van zuivelconcern Fonterra (47 miljoen dollar), zuivelorganisatie DairyNZ (29 miljoen) en enkele kleinere zuivelpartners (9 miljoen).

Het onderzoeksprogramma valt uiteen in twee delen. Het eerste richt zich vooral op innovaties op de melkveehouderij; met gentechnologie wil men de opbrengst verhogen en tegelijk de uitstoot van schadelijke stoffen verlagen. De vruchtbaarheid en het aanpakken van mastitis krijgen bijzondere aandacht.

Daarnaast worden ook verbeteringen verderop in de keten nagestreefd, met name de ontwikkeling van nieuwe producten die aan de toekomstige eisen van de consument voldoen. Van het geld kunnen onder meer extra onderzoekers worden aangesteld bij instellingen waarmee de zuivelsector samenwerkt; zo komen er drie nieuwe hoogleraren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.