Home

Achtergrond

Nieuw-Zeeland benadrukt deugdelijke mestafvoer

Mest wordt een steeds belangrijker aandachtspunt voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij.

Dat blijkt uit het plan van zuivelconcern Fonterra om alle bedrijven van zijn leden jaarlijks te controleren op mestafvoer. Daarnaast gaan meer regionale overheden melkveebedrijven strenger en vaker inspecteren en waarschuwt het Nieuw-Zeelandse ministerie voor landbouw dat vieze melkveebedrijven het imago van de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij in het buitenland dreigen te besmeuren.

"Het wachten is op het moment dat melkveehouders in andere landen de gelegenheid benutten om informatie over de mestafvoer tegen ons gaan gebruiken", aldus het ministerie.

Nieuw-Zeelandse melkveehouders kampen niet zozeer met het probleem dat ze te veel mest over hun land uitrijden. Het probleem is vooral dat ze koeienmest op hun bedrijven niet goed opvangen. Te vaak komt het voor dat de mest gewoon een rivier of meer instroomt, omdat er geen opslag aanwezig is. Of een te kleine opslag. Dat daar niets aan wordt gedaan is volgens de inspectiediensten vaak geen kwestie van kwade wil, maar nonchalance.

Of registreer je om te kunnen reageren.