Home

Achtergrond

Nederlandse economie groeit met 2,1 procent

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dit blijkt uit de vrijdag gepubliceerde eerste, voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met het voorgaande kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent.

De export blijft de motor achter het economisch herstel. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was het tweede kwartaal 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betreft zowel de uitvoer van Nederlands producten als de wederuitvoer. Vooral de buitenlandse vraag naar producten van de chemische, metaal- en elektrotechnische industrie was fors hoger.

De consumptie van huishoudens blijft echter zwak, constateert het CBS. Huishoudens gaven in het tweede kwartaal 0,7 procent meer uit dan een jaar eerder. De groei is volledig toe te schrijven aan een hoger verbruik van aardgas door het koude weer en de aankoop van meer nieuwe auto's in het tweede kwartaal.

De productie in de industrie nam over de hele linie wel flink toe. De industrie groeide met ruim 8 procent in het tweede kwartaal. De handel en het transport profiteerden hiervan en groeiden met respectievelijk 7 en 6 procent.

Het statistisch bureau zag verder een gedeeltelijk herstel van de investeringen. Weliswaar werd er in het tweede kwartaal 5 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder, maar het beeld is minder negatief dan in het voorgaande kwartaal. De investeringen in machines en het wagenpark lieten een omslag zien en stegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook investeringen in computers stegen verder.

Het tweede kwartaal liet verder een voorzichtig hers1tel van het aantal banen zien. Na correctie voor seizoensinvloeden was het aantal banen 17.000 hoger dan een jaar eerder. Dit is na vijf kwartalen van banenkrimp een groei van 0,2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.