Home

Achtergrond 471 x bekeken 17 reacties

NVV: overheid moet rol spelen bij prijsvorming

De overheid moet een nadrukkelijker rol spelen bij de prijsvorming van agrarische producten.

Daarvoor pleit de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) in een brief gericht aan informateur Ivo Opstelten. De NVV wijst naar enkele andere landen in Europa waar de overheid zich in zijn ogen actiever opstelt. In Groot Brittannië bijvoorbeeld komt een ombudsman die er op toe moet zien dat de supermarkten hun positie ten opzichte van de boeren niet misbruiken. Ook in Spanje en Italië zijn overheden actiever in hun rol met betrekking tot de prijsvorming volgens de NVV.

Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is er overtrokken veel aandacht voor het beschermen van de consument. Voor de positie van het gezinsbedrijf is er veel minder of geen aandacht. "Op de lange termijn levert dat een uitholscenario op voor het agrarisch gezinsbedrijf." De voorzitter zegt zich vooral zorgen te maken over het prijspeil in zijn algemeenheid voor primaire producten. "Dat is structureel te laag. Het gevolg is dat de producenten alleen via schaalvergroting, productieuitbreiding en efficiencyverbetering kunnen voldoen aan de eisen op het gebied van dierwelzijn en duurzaamheid."

De insteek van de NVV is er nog steeds op gericht te komen tot een monitoringssysteem op de margeverdeling in de kolom. Zwanenburg ziet dat het liefst Europees van de grond komen en naast varkensvlees ook voor andere landbouwproducten, want daar spelen dezelfde problemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  collega uit een andere

  het voordeel dat melkveehouders die aan het subsidie infuus van de overheid lagen;werd destijds altijd als argument door varkensboeren gebruikt alsof deze voor de vrije markt en zonder subsidie produceerden.
  Bedoelt de nvv voorzitter met andere sectoren ,dat dit ook niet goed is? Wat is dan zijn boodschap in deze?

 • no-profile-image

  Ben

  Wyno Zwanenburg geeft in het artikel terrecht knelpunten weer,de taart die te verdelen is zal moeten worden opgewaardeerd en evenredig in de kolom moeten worden verdeeld.
  In de nabeide toekomst zullen vele boerderijen de deuren sluiten die onverkoopbaar en onsaneerbaar zullen blijken te zijn.Het ontbreekt veel aan bedrijfsopvolgers,de kinderen zien pa 7dagen in de week ploeteren voor een honger loon,en hun pa wordt dan ook nog politiek en maatschapelijk afgebrand

 • no-profile-image

  Ben

  Een geleide marktmechnisme enkel door de politiek daar zal geensinds sprake van zijn. Een hogere prijs dan die van de wereldmarkt kan voor vele bedrijven gelden,niet voor alle.dit ligt veelal aan de structuur van de bedrijven in de brede zin, van de ingezete koers van duurzaamheid,dus geen dumpmarkt.Geen uitgeklede landbouw maar een veerkrachtige landbouw met indivuele ondernemers die hun inkomen halen uit sterke ondernemingen,waar niet zomaar voor een appel en een ei geleverd wordt.

 • no-profile-image

  Consument

  Naar mijn mening heeft Wyno gelijk. De cooperaties hebben hun doelen gewijzigd. Ze betalen aan de boeren uit wat er overschiet. De situatie is niet meer houdbaar, boer en tuinder gaan er onderdoor, de voedsel voorziening voor de consument wordt onzeker. De marges zullen beter verdeeld moeten worden, daar is de politiek aanzet. Als iedereen aan het voedsel verdient behalve de producent zit er toch veel scheef!

 • no-profile-image

  john

  Denk dat het tijd wordt voor een wereldwijde voedselcrisis.. dat de winkelprijzen vertienvoudigen, burgers het huis uit moeten omdat ze de schuld niet meer kunnen betalen, de economie achteruit holt omdat al het salaris op gaat aan voedsel.. dan weet iedereen weer hoe belangrijk een goede voedsel voorziening is.. voor 50 euro per inwoner zijn de burgers VERZEKERD van voldoende en goed voedsel.. Aan zorgverzekering wordt geloof ik het 10 voudige uitgegeven. Voor 50 euro extra verzekering heeft de burger ook nog eens de garantie dat het voedsel duurzaam groduceerd is. Maar jah de burger bepaald wat ze uit wil geven aan voedsel. Het ook eens na zitten denken over het feit dat supermarkten producten onder de kostprijs verkopen, volgens mij zijn wij als boeren net zo schuldig! wij geven bijna 90 % van onze producten onder de kostprijs weg. In plaats van elke keer de supermarkt als schuldige aan te wijzen mogen we ons zelf ook wel voor de kop slaan en in actie komen.

 • no-profile-image

  Demeter

  Dus de NVV wil meer ambtenaren...

 • no-profile-image

  Antonio

  Het moet niet gekker worden, de NVV lijkt naar de hamer en sickel te grijpen, onbegrijpelijk!

 • no-profile-image

  Han

  Dit voorstel zal de Socialistische Partij erg aanspreken. Eindelijk komt de roep om een geleide economie uit de meest vrijzinnige hoek >de varkens boeren<.
  De PvdD zal hier haar kans zien om de varkens en kippen te slijten aan het buitenland. Denk niet dat deze truk een betere prijs zal opleveren. Als er een prijs wordt gesteld, zal hij niet hoger zijn dan de laagste prijs op de wereld markt.
  HOE NAÏEF kun je zijn. Als dit doorgaat krijgen wat de Russen in de negentiger jaren de">Snikkers economie< noemden. Zij voerden toen vanwege de prijs nagenoeg alle voeding in. Het gevolg is bekend, een totaal uitgeklede landbouw.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En van die uitgeklede landbouw dromen ze hier nu.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Dat bewustzijn van afhankelijkheid zal van korte duur zijn, Exact. De consument is kort van memorie.

 • no-profile-image

  Hans

  Wat wil Wyno nou? Groot Brittannië, Spanje en Italië zijn die wel eens netto exporterend? Laat staan dat ze twee/derde van hun varkens productie exporteren, en NL exporteerd vooral levende biggen!! Of is de bedoeling dat een Britse, Spaanse of Italiaanse ombudsman er voor moet zorgen dat de Nederlandse biggen een betere prijs krijgen? Typisch Nederlands, omdat ze zelf te veel produceren, moet er een Europese oplossing komen, voor het probleem wat ze zelf veroorzaken. Als de Braziliaanse kippefileetjes in de EU te weinig opbrengen welke ombudsman moet daar dan voor zorgen?

 • no-profile-image

  Leo

  IK denk dat Wyno wel gelijk heeft om de prijsvorming onder de aandacht te brengen van de overheid. Er is een scheve machtverhouding ontstaan in de keten zoals Exact ook al zegt. Partijen zijn veel te groot geworden en dus sterk afhankelijk van elkaar.
  Er zijn enkele mogelijkheden waardoor we als producent van de eerste levensbehoefte voor de mens, weer de waardering krijgen die we verdienen. 1.wereldoorlog
  2.natuurrampen.
  3.politiek
  De eerste twee opties zijn voor niemand niet aantrekkelijk, dus blijft er de derde over waar we misschien wel iets mee kunnen.
  Sommigen denken zelfs te weten wanneer er veel of weinig vraag in de markt zal zijn en zodoende daar de productie op af te stemmen. Andere denken dat productiebeheersing de toekomst zal zijn.
  IK denk dat alleen RESPECT de toekomst is en dat bij andere partijen in de keten de knop om moet. En als dat respect bij deze bedrijven door de overheid moet worden bijgebracht, dan is dat maar zo.
  Dus ik zeg, Wyno ga zo door.

 • no-profile-image

  exact

  Noem het zoals je wilt. Er zou toezicht moeten komen op het hebben van een normale consumptie per inwoner in een land en daarna pas export toelaten. Zo worden we niet fijn geknepen door landen die het minder nauw nemen met het welzijn van hun eigen bevolking. Die landen met beperkter wet- en regelgeving concurreren de boel hier kapot. Je kan Nederland overgereguleerd noemen en dat is nou wel net ons concurrentienadeel door torenhoog oplopende kosten. Wat mij betreft geen punt, maar dat mogen we ook van producten van elders verwachten. Nederland en Europa zijn hypocriet door met ongelijke maten te meten: bij ons arbeiderswelzijn, milieubewustzijn en strenge regelgeving, maar om alles lekker goedkoop te houden wel de vrije wereldmarkt op willen. Een waarin het liefst een zo laag mogelijke prijs geldt. Dan zijn onze normen en waarden ineens zoek... Verder moet er natuurlijk toezicht komen op machtsverhoudingen in de keten. Op termijn zal het ontstane onevenwicht escaleren. Misschien is het goed dat de natuur ons nu een beetje aan het helpen is. Het brengt misschien enig bewustzijn over afhankelijkheid in de toekomst van 'goedkope' landen. Kunnen we direct andere discussies aan vastknopen.

 • no-profile-image

  Rini

  Ieder mens heeft zijn rechten, dit moet ook gelden voor de voedsel producenten!
  Dit is een politieke zaak! Voedsel is van levensbelang, daar moet men zorgvuldig mee omgaan. De opbrengstprijzen zijn structureel langzaam aan achter gebleven bij de kostenstijging! Iedereen pakte zijn marge, behalve de producent! De consument word beschermt door o.a. de NMA en andere organisaties, de producent niet! Dit moet veranderen en dit iss een politike zaak! Hoeveel producenten hebben al problemen gehad en hebben nog problemen met ons eigen cooperaties. De gemene spelletjes die er gevoerd worden om maar macht over de producent te houden! Daar moeten codes van goed gedrag komen!!! Helaas hebben veel leden dit nog niet door, maar goed ondernemen is een kwestie van vertrouwen en eerlijk zaken doen! Dit geld toch zeker voor grote ondernemingen, die hebben een voorbeeldfuctie!

 • no-profile-image

  vrij heid

  NVV, dat is toch de club van vrijheid blijheid???????? Wars van regelgeving etc. Regel dan de afzet / prijsverhouding ook zelf en klop je niet steeds op de borst van "wij produceren voor vrije marktprijzen, dus zonder subsidie"
  Zou de overheid een prijsbeleid doorvoeren, dan is het effect van vraag en aanbod (DAAR DRAAIT HET JUIST OM) weg en zal de produktie maximaal toenemen. NVV leg je toe op produktiebeperking, ongetwijfeld goed voor hogere vleesprijzen.

 • no-profile-image

  arie noordam

  Wyno is toch niet door een zonnesteek getroffen? zo warm is het niet
  maar dat een man van de vrije sector zijn inkomen door een absurt onbetrouwbare overheid wil laten bepalen?
  ik hoop niet dat het erg besmettelijk is, je weet maar nooit

 • no-profile-image

  john

  productiebeheersing wordt het sleutelwoord van dit decenium.. I.p.v. de taak bij de overheid neer te leggen moeten we zelf beter inspelen op de balans van vraag en aanbod.. kengetallen als kilogrammen vlees per vierkantie meter per jaar zijn leuk. Maar wat als van die kilogrammes vlees 50% voor niets weggeven aan appie? Bezettingsgraad is er ook zo eentje. 99 % bezettingsgraag per vierkante meter is netjes, maar wat als je 50 % van de tijd niets verdient?? De sector moet een meer gaan werken met getallen als marge per vierkante meter stal of marge per gemiddelde zeugenplaats. Ik ben er van overtuigd dat deze hoger liggen op bedrijven die goed inspelen op de markt. 6 maanden voordat er veel vraag naar biggen komt flink insemineren, 6 maanden voordat de vraag inzakt minder insemineren. 4 maanden voordat de vette duur worden maximaal opleggen, 4 maanden voordat de vette goedkoper worden minder varkens inleggen. Zeker op bedrijven die een deel van de rechten leasen kunnen hier een mooie plus mee halen. Ga met dit verhaal maar eens de boer op. Ik ben er dit jaar mee gestart.. voorspelde vanaf augustus een mindere vraag naar biggen en ben in januari minder gaan insemineren. Langzaamaan komt er weer meer plaats in de stal en kan de biggen langer vasthouden. De markt gaat moeilijker maar mijn biggen moeten niet weg. Als ik nu maximaal vol zou zitten en bij mijn mester groeien de varkens niet zou er een koppel op export moeten.. Dat probleem heb ik nu niet. De biggen gaan voor de normale prijs met toeslag weg. Vanaf januari verwacht ik hogere biggenprijzen. Daarom insemineer ik nu extra gelten en ruim minder zeugen op. Vanaf januari heb ik enkele koppeltjes die niet bij mijn mester opgelegd kunnen worden en op export gaan. Deze prijzen liggen in de periode januari t/m mei doorgaans hoger dan de koppelingsprijs en zo pak ik een mooie plus. Mijn bezettingsgraad in de stal is jaarrond 90%.. Maar mijn gemiddelde biggenprijs ligt 2 euro hoger.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.