Home

Achtergrond

NFO: export bemoeilijkt door Russische stap Captan

Rusland hanteert weer de oude strenge detectienorm voor resten van een reeks bestrijdingsmiddelen.

In juni kwam Rusland met de EU een harmonisatie overeen, waardoor voor 49 middelen, waaronder Captan, juist een verruiming kwam.
Volgens NFO-voorzitter Johan van Haarlem, laat dit zien hoe grillig de Russische markt is. Een deel van de appeltelers heeft het middel al gebruikt. Voor deze telers is de hoop gevestigd op techniek om de afbraak van residu te versnellen. Andere telers moeten zoeken naar andere oplossingen. De Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging adviseert deze telers geen Captan te gebruiken, maar Flint en Switch. Volgens Van Haarlem is dat middel twee keer zo duur als Captan.

Wel verwacht NFO dat voldoende fruit voldoet aan de strenge Russische norm. Een deel van de bedrijven staat in kwetsbaar gebied en mogen al minder gebruiken. Andere telers kiezen voor een terughoudend middelenbeleid om zoveel mogelijk markten te kunnen beleveren.

Volgens NFO en handelskoepel Frugi Venta heeft de EU opheldering gevraagd bij Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.