Home

Achtergrond 302 x bekeken

NAK wil nacontrole versnellen voor vroege export pootgoed

De keuringsdienst NAK gaat overleggen met de handel over de nacontrole van pootaardappelen die vroeg worden geëxporteerd.

De NAK doet dit omdat de oogst van pootaardappelen later is dan in andere jaren.

Morgen vindt een gesprek plaats tussen de NAK en de Nederlandse Aardappel Organisatie, zegt Ton Stolte, manager buitendienst van de NAK. "Het probleem is het slechte weer waardoor de oogst laat is gestart. Dat betekent dat ook de nacontrole later begint. Daardoor bestaat de kans dat bij de vroege export van pootaardappelen er nog geen resultaten zijn van de nacontrole."

De NAK wil met de handel afspraken maken hoe partijen pootgoed voor de vroege export zo snel mogelijk kunnen worden onderzocht in de nacontrole. Stolte: "Het is ons streven dat zo soepel mogelijk te laten verlopen."

De pootgoedhandel waardeert het initiatief van de NAK, zegt directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland. "Hoe langer het duurt voor we kunnen beginnen met de export, des te meer kans er is dat handelshuizen orders mislopen. Maar dit probleem speelt ook in andere landen. De Franse streek Bretagne is normaal een vroege leverancier van pootgoed. Daar is nog maar 10 procent gerooid. Stet Holland heeft 5 procent gerooid. Je loopt pas afzet mis als jij niet kunt leveren en de concurrent wel."

De vraag naar Nederlands pootgoed vanuit Soedan, Bangladesh, Cyprus en Saoedi Arabië begint op gang te komen. Ton: "De vroege export staat of valt met het op tijd rooien van de aardappelen. Hoe langer het rooien wordt uitgesteld, hoe belangrijker het is om de tijd tussen rooien en export zo kort mogelijk te houden. Daarom is het goed dat de NAK dit initiatief neemt."

Het probleem is dat veel telers wachten met oogsten, niet alleen vanwege het regenachtige weer. Ton: "Het knolaantal is groot. Telers laten de aardappelen langer doorgroeien om voldoende aardappelen in de pootgoedmaten te krijgen. Maar dat betekent ook dat de kans op virusziek toeneemt. Het is gunstig weer voor virusoverbrengende luizen."

Volgens de NAK was begin deze week 5,3 procent van de pootgoedpercelen gerooid. Op 22 procent van de percelen is het loof nog niet vernietigd. Vorig jaar rond deze tijd waren veel meer percelen gerooid en bemonsterd.

Of registreer je om te kunnen reageren.