Home

Achtergrond

NAK waarschuwt voor virusziek in pootgoed

Percelen pootgoed waarvan het loof nog niet is vernietigd, lopen grote kans op tegenvallende resultaten in de nacontrole.

De keuringsdienst NAK waarschuwt daarvoor gezien de ongunstige bladluissituatie van de afgelopen weken.

Volgens de NAK is op 10.000 percelen met pootaardappelen het loof inmiddels vernietigd. "Dat is ongeveer 27 procent van het areaal. Voor 6.000 percelen is toestemming verleend voor loofvernietiging. Voor 40 procent van de percelen is nog geen toestemming voor loofvernietiging aangevraagd."

Daarnaast constateert de NAK hergroei in percelen die al zijn doodgemaakt. "Hergroei is zeer gevaarlijk om alsnog een late besmetting met virusziekten op te lopen. De NAK controleert daarom extra op hergroei."

In de veldkeuring is minder pootgoed in klasse verlaagd dan in de drie jaar daarvoor. Maar volgens de NAK neemt de kans op een late virusbesmetting toe als het loof nog niet is afgestorven. "Landelijk neemt ook het aantal klasseverlagingen toe door de aanwezigheid van primair virusziek. In de noordelijke provincies zijn in de afgelopen week nog veel percelen verlaagd vanwege bacterieziekten."

Of registreer je om te kunnen reageren.