Home

Achtergrond 239 x bekeken

NAK geeft voorrang aan nacontrole pootgoed voor vroege export

De keuringsdienst NAK geeft voorrang aan de keuring van pootaardappelen die bestemd zijn voor de vroege export.

De NAK wil zo voorkomen dat pootaardappelen niet geëxporteerd kunnen worden omdat de resultaten van de nacontrole nog niet beschikbaar zijn.

Dit hebben de NAK en de Nederlandse Aardappel Organisatie afgesproken. De NAK neemt deze stap omdat de oogst van pootaardappelen laat op gang komt. Omdat er nu al vraag is in het buitenland naar Nederlands pootgoed, zit er weinig tijd tussen het rooien en het bemonsteren van de aardappelen en het beschikbaar hebben van de controleresultaten.

De keuringsdienst roept telers op hun gerooide percelen pootgoed zo snel mogelijk aan te melden bij het NAK-loket, zegt Ton Stolte, manager Buitendienst van de NAK. "De handel kan dan direct kijken of die pootaardappelen bestemd zijn voor de vroege export. Als dat zo is kan de handel aangeven dat het perceel met voorrang moet worden bemonsterd. De NAK gaat de capaciteit van de nacontrole zo veel mogelijk vergroten door extra kasruimte te huren en door overuren van onze medewerkers."

Daarnaast gaat de NAK zoveel mogelijk de PCR-test toepassen bij de vroege export, omdat dan sneller resultaten beschikbaar zijn dan bij de opkweekmethode.

Eind volgende week overlegt de NAK opnieuw met de handel. Als het weer dan nog tegen zit wil de NAK gaan praten over noodmaatregelen, zoals het verkleinen van de monstergrootte.

Of registreer je om te kunnen reageren.