Home

Achtergrond 241 x bekeken 1 reactie

'Met claim Santana-areaal vertienvoudigen'

De teelt van Santana kan vertienvoudigen met meer promotie van de gezondheidseigenschappen van de appel.

Mensen met een appelallergie kunnen de Santana vaak wel eten. Rien van der Maas, onderzoeker van Wageningen Universiteit (WUR), signaleert dat het lastig blijkt een Europese erkenning te krijgen van het gezondheidseffect. Die is nodig om echt promotie te kunnen maken voor de appel. Santana is eigendom van Plant Research International (PRI). Met gangbare Santana wordt volgens de onderzoeker vier keer meer verdiend dan met Elstar, maar Santan wordt nog nauwelijks geteeld buiten de proefbedrijven. C1000 startte met de verkoop van de gangbare appel, maar de teelt van ruim 30 hectare (gangbaar en biologisch) groeit nauwelijks.

Het ras speelt een belangrijke rol in een nieuw teeltprogramma dat uitspoeling op het oppervlakte beperkt. Telers kunnen op percelen naast sloten zonder windhagen de buitenste rijen van percelen beplanten met Santana, dat verder schurftresistent is en minder gevoelig is voor bladluis en vruchtboomkanker. Telers hoeven daardoor minder bespuitingen aan randen toe te passen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    r lokerse

    het hele verhaal van Rien vd Maas klopt als een bus Santana is goed te telen en een zeer smakelijke appel. De bottelnek is dat de afzet van dit ras niet geregeld is.Als de afzet,net als bijvoorbeeld ,gerelgeld zou zijn als bij de clubrassen,zou Santana een gouden toekomst hebben.Dan wil je als teler bijv geen Junami meer zien.
    Ik ben zelf ook Santana teler.(gangbaar)

Of registreer je om te kunnen reageren.