Home

Achtergrond 519 x bekeken

Mestbranche voorziet problemen

Voor de mestbranche blijkt het lastig om ruimte te vinden waar nog op tijd dierlijke mest uitgereden mag worden. Vertegenwoordigers uit de branche vrezen daarbij te volle mestputten bij veehouders.

Voor zand- en lossgrond gaat het uitrijdverbod op 1 september in. Voor de andere grondsoorten geldt 15 september, uitgezonderd klei, waarop tot in oktober uitgereden mag worden.

”Normaal zijn twee maanden om mest uit te rijden al krap, maar dit jaar wordt het helemaal spannend”, zegt Coen van Kuijk, van Kuijk BV Transport- en loonbedrijf. ”Nu zit het weer tegen, er ligt nog stro op het land en de voorgaande maanden konden we nauwelijks uitrijden door de droogte.”

LTO en diverse andere partijen hebben aan de minister om vrijstelling gevraagd, zodat ze langer kunnen doorgaan met het inzaaien van groenbemesters en overige bemesting. ”De silo’s krijgen we wel leeg. Het zijn meer de putten bij de veehouders waar we ons zorgen om maken”, zegt Ben Rooijakkers van mestcoöperatie Mestac.

Van Kuijk: ”Op dit moment wordt er tussen de buien door mest uitgereden. Als het even mooi weer wordt kunnen we veel doen, maar dit schiet niet op.” Hij denkt dat het wel gaat lukken om de plaatsingruimte voor zandgrond optimaal te benutten, maar voor de andere grondsoorten niet. Rooijakkers zegt dat het helemaal afhankelijk is van het weer.

Ondertussen stijgt de prijs. Van Kuijk: ”Het begint zowel bij intermediairs als bij de veehouders te kriebelen. Melkveehouders konden vorige week maaien en hebben daardoor weer speling, maar de putten van bijvoorbeeld varkenshouders beginnen vol te raken. Het resultaat is dat de prijs stijgt.”

Onder meer Mestac en Van Kuijk zijn al langere tijd bezig met kijken naar mogelijkheden voor export of verwerking van mest. ”In Duitsland, de belangrijkste afnemer van Nederlandse mest, kampen ze echter met hetzelfde probleem als hier. De akkers zijn nog niet leeg”, zegt Rooijakkers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.