Home

Achtergrond 192 x bekeken

'Mengvoerprijs gaat nog verder omhoog'

De mengvoerprijzen stijgen de komende maanden.

De situatie is echter niet vergelijkbaar met die van 2007, toen de veehouderij werd geconfronteerd met torenhoge voerprijzen. Dat verwachten vertegenwoordigers uit de mengvoersector. De LEI-notering voor tarwe steeg van € 130,70 in januari naar €  143,50 in juni. De tarwenoteringen zijn inmiddels verder gestegen tot boven de 190 euro, onder invloed van berichten over tegenvallende oogsten in Rusland, Oekraïne en in West-Europa. Bovendien hebben Rusland en Oekraïne te kennen gegeven dat ze dit seizoen geen tarwe willen exporteren.

"Toch hoeft er geen reden tot ongerustheid te bestaan over tarwe", zegt Jannes Doppenberg van veevoerinstituut de Schothorst. "Er is voldoende voorraad in de wereld." Volgens Doppenberg spelen speculatie-effecten op het ogenblik een grote rol bij de tarweprijs. Akkerbouwers houden hun product vast, terwijl ook inkopers afwachtend zijn.

Directeur Johan Schuttert van coöperatie Agruniek spreekt van een onzekere, zenuwachtige markt. Hij stelt dat de voerprijs als het huidige grondstofprijsniveau aanhoudt zo’n 10 procent kan stijgen. Volgens Schuttert is de situatie echter niet te vergelijken met die van drie jaar geleden. Toen was ook de olieprijs hoog, waardoor er extra vraag ontstond naar tarwe om biobrandstof van te produceren.Een andere belangrijke rol speelt de sojaprijs. Die is in tegenstelling tot de verwachting op een hoog niveau gebleven. Een rol daarbij speelt waarschijnlijk de strenge winter die op het ogenblik heerst in Argentinië in Zuid-Amerika. De oogstverwachting voor Noord-Amerikaanse soja ziet er daarentegen vrij redelijk uit. De prognose is dat de prijzen voor dat product zullen dalen.

Volgens Schuttert laten de voerfabrikanten hun lange termijn dekkingsgraad voor grondstoffen op het ogenblik wat teruglopen in afwachting van de prijsontwikkeling. Volgens Doppenberg doen fabrikanten er verstandig aan onder de huidige onrustige marktomstandigheden af te wachten met grondstoffenaankoop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.