Home

Achtergrond 360 x bekeken 29 reacties

Melkveehouder kan mest niet kwijt

Melkveehouders kunnen als gevolg van de langdurige regenval van de laatste tijd hun mest niet uitrijden.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft minister Gerda Verburg daarom gevraagd de uitrijperiode van drijfmest te verlengen.

Als gevolg van bijzondere weersomstandigheden in de loop van dit jaar was het volgens de bond voor veel melkveehouders onmogelijk op tijd voldoende mest uit te rijden. Daardoor zitten op veel bedrijven de mestputten nu vol.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HANS

  Als men gewoon blijft mest uitrijden tot half september en dat kan ook heel goed is er niets aan de hand . De grasmat blijf dan mooi groen en de koeien kunnen dan nog mooi buiten blijven lopen tot in november bij goed weer. De aanscherping naar 1 september is onzinnigen diend ook geschrapt te worden . Dit geld bovendien ook voor het scheuren van grasland ook zo'n onzin actie . GEGROET HANS SUD-FRYSLAN

 • no-profile-image

  wim brus

  Elk jaar is er wel weer een reden om uitstel te vragen. Te droog of te nat, er is altijd wel wat. Het was beter dat deze melkveehouders extra opslag gingen bouwen. Want mest eind augustus uitrijden is eigenlijk zonde van de mineralen. De meeste veehouders, zeker die op lage gronden, zitten niet te wachten op een snede gras zo eind oktober. Maar goed, dan kan de drogerij er wel weer wat mee.

 • no-profile-image

  gewone landbouwgrondgebruiker

  het nederlandse landbouwareaal bestaat gelukkig niet alleen uit giethoorns landerijen.zodat de wetgever daar terplaatse niet voor heel nederland hoef te gelden.en zeker niet als er in heel het land inclusief giethoorn al weken een callaminiteit is.
  collegeaal om ontheffing vragen moet gewaardeerd worden en degene die dit afbranden ;zijn in deze niet colegeaal noch sportief

 • no-profile-image

  vd Zanden

  En als een varkenshouder niet zou weten hoe hij dit oplost dan is er altijd wel ergens een pluimveehouder te vinden die dit wel weet op te lossen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, dat is een creatieve invulling van het begrip 'gods water over gods akker!'

 • no-profile-image

  boertje

  Demeter, heeft gelijk. Als je nu nog met teveel mest in de put zit als melkveehouder, ben je gewoon een sukkel.

 • no-profile-image

  boerke

  Ja mensen, aan de reaktie van Demeter van 30-08-2010 17.42 kun je wel concluderen dat hij/zij een goede managementsopleiding heeft gehad. Het eerste wat je daar leert is om nimmer aandacht te hebben voor de problemen van je soortgenoten en vervolgens anders-gezindten of vakgenoten die, door omstigheden buiten hun schuld, in de knel zitten voor prutsers uit te schelden. Ja ,op deze wijze heb je, als topmanager, in no time iedereen voor je in gewonnen.

 • no-profile-image

  Oele

  @ demeter, of is het misschien betweter? Jammer dat niet iedereen het zo goed weet/doet als jou, wat zouden we dan in een mooie wereld leven..... Zeker ook geen lid van een cooperatie? Je zou eens bij moeten passen voor al die andere losers....

 • no-profile-image

  Marco

  @DEMETER,Sinds wanneer kun je het weer managen.knappe kerel als jij dat kunt.
  En ook boeren ieder op z'n eigen manier.U is al net als de overheid om alles in een keurslijf te persen. Gelukkig laat de natuur dat niet toe.

 • no-profile-image

  HANS

  Tja spotmelker, dat is het verschil in praktijk en aannames door wetenschappers. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Demeter

  Als melkeveehouder weet je dat je boel uitspoelt wanneer je de stront nu nog over je grasland brengt. Een goed manager weet nu doe ik iets fout want dit gaat geld kosten. Een goede ondernemer zorgt in dat geval al ruim voor zo'n periode dat dit hem niet gaat overkomen. Mocht ik iemand gekwetst hebben dat mijn oprechte excusus. Mijn reactie is/was opbouwend ietwat prikkelend bedoeld. Het kwartje is denk ik wel gevallen.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  @ detemer.
  Ik ben het op zich met je eens dat een goede planning aangeeft om nu geen mest meer uit te rijden, een klein beetje kunstmest helpt dondersgoed tegen de kroonroest mensen!! Er zijn altijd uitzonderingen, mensen die vlak voor een bouwfase zitten e.d. waardoor er te weinig opslag is maar mensen het uitrijseizoen verschuift gewoon steeds verder naar voren dus houdt daar rekening mee!
  Voor incidentele gevallen is de aanvraag voor verlenging van de uitrijperiode een heel goed iets, en dit is (zeker in bepaalde gebieden van nederland) op het moment wellicht nodig maar ik wil er voor pleiten om niet bezig te blijven om jaarlijks deze aanvraag in te dienen want op een gegeven moment gaat het z'n waarde verliezen en dan zegt de politiek in een jaar dat het echt nodig is je bekijkt het maar.
  Oftwel zorg allen dat je werkt aan voldoende mestopslag (een maand of 8 a 9 is ideaal) En probeer de mest rond de 1e 3 snedes gras uit te rijden!
  Gegroet

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Demeter is één van die mensen die helemaal vastgeroest zitten in het uitspoelingsverhaal, waar we allemaal al jaren mee worden gehersenspoeld. Dat "uitspoelen" is niet meer dan een "oplossing" voor wat men niet meer terug kan vinden. Door de koolzuurassimilatie zetten anorganische mineralen om in organische mineralen. Eigenlijk is het een kwestie van anders opslaan. Daardoor lijkt het alsof we minder mineralen oogsten dan we hebben aangewend. Dit kan men in dit simplistische land niet helemaal verklaren, dus zijn ze "naar het grondwater gezakt". "Wetenschap" met een niveau om van te huilen. En je gaat er nog harder van huilen als je van die mensen als Demeter hoort, die het allemaal nog geloven ook.

 • no-profile-image

  spotmelker

  Mee eens Hans. Het probleem in dit land is dat de beleidsmakers en hun raadsheren de theorie blijven volgen en angstvallig de ogen sluiten voor kritische en met de theorie confronterende feiten(!) in de praktijk. Bij het scheuren van gras redeneert men dat er veel stikstof "vrij komt". Dan is de logische vraag: Hoe dan? In welke vorm? Aan welke voorwaarden naast water en stikstof moet nog meer worden voldaan om het uit te laten spoelen? Dat past ze niet, ze berekenen wat kilo's en gaan er haast per definitie vanuit dat dit in het (grond)water zakt. Dat is hier geaccepteerde wetenschappelijke(!) onderbouwing.

 • no-profile-image

  Marco

  Weer en Klimaat houden geen rekening met regeltjes en wetten uit Den Haag maar de Boer moet er wel mee dealen. Dus opschorten dat VERBOD.
  @ Wim Brus gaat dus een enorme voorraad mest meenemen naar 2011 jammer dat je de plaatsing ruimte van 2010 niet mee kunt nemen. Of ga je 1 januarie iets anders opgeven dan dat werkelijk in de put hebt zitten. Foei!!!!

 • no-profile-image

  wim brus

  heb al jaren de putten eind augustus bewust voor een deel gevuld. Heb ook al jaren ruim voldoende opslag. En als je elk jaar dit doet heeft dit geen gevolgen voor wat dan ook. Dus niks foei...

 • no-profile-image

  johnny

  vraag de varkenshouder hoe hij dit oplost.

 • no-profile-image

  wim Brus

  Let wel, ik ben ook niet tegen een beperkte verlenging van het uirijseizoen. Sterker nog, zowel NMV als LTO trekken beide hard aan deze zaak. En als je daar als ondernemer dan aan mee wi/moet doen is je eigen beslissing.
  Maar dit neemt toch niet weg dat ik er zelf wel een andere mening op na mag houden??

 • no-profile-image

  gert

  Versoepeling van het scheurverbod zet met deze nattigheid ook geen zoden aan de dijk,maar als het nog een beetje opdroogt hebben we meer aan een verlenging van de periode van het uitrijden van drijfmest !

 • no-profile-image

  Demeter

  Aan alle prutsers die ieder jaar uitstel willen hebben. Het zou goed zijn dat jullie eens een managment opleiding zouden doen en leren je bedrijf te plannen. Examen niet halen stoppen met prutsen. Zo blijf je altijd zitten met de shit.

 • no-profile-image

  HANS

  De grond kan het nog goed gebruiken en de kans op kroonroest in het gras gewas komt dan ook nog minder voor , als je niet bemest heb je dit staks wel . Dus bemesten die hap . GEGROET HANS SUD-FRYSLAN

 • no-profile-image

  gerrie

  Het komt het milieu ten goede als jaarrond mest kan worden uitgereden bovengronds. Minder gevlodder en gemix met zware CO2 en NOx uitstotende en kostende machines. Minder energieverspilling. Wel slecht voor de oliemaatschappijen en energieleveranciers.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik weet nog dat dit 20 jaar terug ook eens gebeurde. Toen kwam de loonwerker met een flinke BSA-pomp op de tank en die spoot het zo van de weg over het land. Vroeger..

 • no-profile-image

  willem

  Kan mij iemand uitleggen waarom je bij onze oosterburen ( duitsland ) tot november mag uitrijden en moet opslaan tot half januari, en ook nog bovengronds uitrijden, als je injecteerd krijg je subsidie,
  Is die lucht slechter als bij ons en is de bodem beter als hier ?????

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Ik lees dat ik alle drijfmest over de eerste 3 snede's moet verdelen, maar waar moet dan de 4e,5e en de 6e snede van groeien??? Toch geen kunstmest!! Demeter, heb je zo'n slechte grond dat bij jouw alle drijfmest dei in september word gereden uitspoeld? Op plaatsen waar in augustus is gereden is er wel zeker mest afgespoeld en misschien ook wel uitgespoeld, maar bij dit mooie weer en niet veel regen in het verschiet kan er nog gerust gras bemest worden en het voer kunnen vele melkveehouders ook goed gebruiken, zeker gezien de hoge prijzen voor graszaadhooi en stro!!!

 • no-profile-image

  Marco

  @ Johnny Varkenshouders zijn niet grondgebonden en voeren doorgaans hun mest af naar akkebouwers.Maar ook zij zullen te maken krijgen met de gevolgen van het natte weer als de akkerbouwer het land niet op kan. Zullen varkenshouders opdraaien voor de opslag.

 • no-profile-image

  sjeng

  @demeter: ik wil hier niet veel woorden aan vuil maken, maar als ik jou commentaar lees kan ik alleen maar concluderen, wat ben jij een LUL.

 • no-profile-image

  koetje

  Ach dat weet ik niet Herkauwer,de huidige mestwetgeving is de grootste oorzaak dat steeds meer koeien binnen worden gehouden.Niet alleen de schaalvergroting is schuldige,al dat gezeik hier over uitspoeling,ik ben altijd blij met wat herfstgras.Als het weer het toelaat blijven de koeien lekker tot half november overdag buiten lopen.

 • no-profile-image

  koetje

  Wanneer je je koeien gewoon buiten laat lopen,komt er veel minder stront in de put,en hoef je ook niet zoveel uit te rijden,simpel toch.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.