Home

Achtergrond 1 reactie

'Melk raakt winst Nestlé beperkt'

Grote voedingsconcerns als Nestlé en Danone zullen dit jaar minder geraakt worden door stijgende zuivelprijzen dan in 2007.

Dit meldt het persbureau Reuters op basis van gesprekken met analisten uit de voedingswereld.

Reden dat de bedrijven minder worden geraakt is dat ze goede prijsverhogingen hebben kunnen doorvoeren in opkomende markten, dat ze er in zijn geslaagd om verder te snijden in de kosten en omdat de prijzen voor producten zoals melkpoeder dit jaar bijna zeker minder zullen stijgen dan in 2007.

Toch is het volgens de marktdeskundigen niet onmogelijk dat genoemde grote bedrijven toch last krijgen van de hogere zuivelprijzen. Dat is ook omdat het nog niet helemaal helder is wat – indirect – het effect van de droogte en de bos- en graanbranden in Rusland zal zijn op de zuivelmarkt.

Melk is bij Danone verantwoordelijk voor ongeveer 38 procent van de grondstofkosten, bij Nestlé is dat 23 procent en bij Unilever, dat ook veel andere activiteiten ontplooit, 6 procent.

In absolute hoeveelheden gerekend is Nestlé de grootste inkoper van melk voor onder meer Nido melkpoeder. Bij Danone is zuivel verantwoordelijk voor tweederde van de verkopen.

Daarbij kunnen grote voedingsconcerns zich moelijk indekken tegen grote prijsstijgingen voor melk omdat ze het risico bijna niet kunnen beperken via bij voorbeeld termijnafspraken.

Vroeger was melk een grondstof met een relatief stabiele prijs. De laatste twee, drie jaren is de zuivelmarkt juist heel erg instabiel geworden. Grote prijsschommelingen zijn mogelijk zonder direct aanwijsbare oorzaak.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Hier zouden de boeren en boeren vakbonden meer bewust van moeten worden. Melk is een grondstof voor de zuivel industrie. Ze hebben het nodig, dus ze zijn aardig, maar zullen zorgen dat ze nooit te veel betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.