Home

Achtergrond 182 x bekeken

Meer schadelijke organismen gemeld in export groente

Nederland heeft vorig jaar 103 notificaties gehad van andere landen over vondsten van schadelijke organismen in gecertificeerde partijen groenten en fruit.

Dat is een stevige stijging ten opzichte van 2008 toen nog 79 notificaties werden gedaan. Er komen vooral meer notificaties uit landen buiten de EU (Rusland). Het aantal schadelijke organismen in partijen binnen de EU daalde van 32 naar 20 in 2009. Deze hadden overigens alle betrekking op Pepino mosaic virus in tomaat. In al deze gevallen ging het echter om tomaten, waarop geen quarantainestatus van toepassing is. Een deel van de verklaring lijkt de strengere controle. Zo is een stijging van organismen in zaaizaad te verklaren door strengere ingangscontroles door ondermeer Israël.

Over het totaal aantal notificaties gaat het om doorvoerproducten, blijkt uit de gegevens van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (voorheen Plantenziektenkundige Dienst). Meer dan de helft van de meldingen betreft trips, vooral door Rusland gedaan.

Uit het jaaroverzicht blijkt wel dat de keuringsdiensten minder exportpartijen afkeurden. Het aantal afkeuringen door schadelijke organismen daalde van 2.468 naar 1.453 partijen. Daaruit mag niet opgemaakt worden dat de kwaliteit verbetert, stelt de VWA. Het grotere aantal notificaties lijkt in tegenspraak daarmee.

Opvallend is dat het bij afgekeurde exportpartijen ook vooral om trips gaat en dat 79 procent van afgekeurde partijen voor Rusland bestemd was. Rusland maakte in juni bekend Nederlandse certificaten van de keuringsdienst KCB niet meer te erkennen door de vondsten van organismen in gecertificeerde partijen. Ook blijkt uit de gegevens dat minder partijen worden afgekeurd door administratieve fouten.

Of registreer je om te kunnen reageren.