Home

Achtergrond 294 x bekeken

Meer kippen na stop dierrechten

Afschaffing van de dierrechten leidt alleen in de pluimveehouderij tot een uitbreiding van de veestapel. Toename van het aantal varkens is weliswaar mogelijk, maar alleen onder zeer gunstige omstandigheden.

Dat blijkt uit onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI in opdracht van minister Gerda Verburg (LNV). De Tweede Kamer had in een motie om deze studie gevraagd. Voor de Europese markten heeft het stopzetten van het dierrechtensysteem nauwelijks gevolgen en ook het effect op het milieu is beperkt.

In 2015 loopt het huidige regime voor dierrechten af. De VVD voelt niets voor herinvoering en ook het CDA is terughoudend; de christendemocraten stellen wel als voorwaarde dat er evenwicht moet zijn op de mestmarkt. De linkse fracties vinden daarentegen dat er een instrument moet blijven bestaan om het aantal dieren te kunnen reguleren.

Volgens het LEI kan afschaffing tot een toename van de pluimveestapel van 10 procent leiden. Dit komt omdat investeringen nu nog worden afgeremd door de relatief hoge prijs van de rechten. In de varkenshouderij tendeert de prijs juist naar nul. Een eventuele toename van het aantal melkkoeien heeft een negatief effect op de varkensstapel, aldus de onderzoekers.

Ook wat betreft de sociaal-economische positie van de boer is een onderscheid te maken tussen pluimvee- en varkenshouder. De eerste krijgt namelijk te maken met een aanzienlijk vermogensverlies. Daar staat tegenover dat het voor jonge ondernemers gemakkelijker wordt een bedrijf te beginnen, omdat de investeringslasten lager zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.