Home

Achtergrond 1 reactie

Meer inzaai wintertarwe in VS en Canada

Het valt te verwachten dat de Amerikaanse akkerbouwers dit najaar veel meer wintertarwe zaaien.

Dat komt door de sterke prijsstijging van tarwe sinds eind juni. Dat schrijft de Australische bank Macquarie in een analyse van de tarwemarkt. Vorig najaar is in de VS ruim 2 miljoen hectare minder wintertarwe gezaaid dan in 2008. Dat kwam door de lage tarweprijs. De akkerbouwers konden meer verdienen met de teelt van soja of mais. Bovendien werd de inzaai bemoeilijkt door regen. Het was het kleinste areaal wintertarwe in bijna 40 jaar.

Als veel telers terug keren naar de teelt van tarwe in plaats van mais, kan dat volgens Macquarie de maisbalans van de VS verder verstoren. Ondanks dat de VS afstevenen op een recordoogst voor mais. “Hierdoor verwachten wij een extra opleving van de maisprijs begin volgend jaar”, schrijft Macquarie.

Ook voor Canada, na de VS de grootste tarwe-exporteur ter wereld, verwacht Macquarie een verschuiving in het bouwplan. “Veel akkerbouwers hebben vorig seizoen gekozen voor koolzaad in plaats van tarwe. Wij verwachten dat ook in Canada de telers straks meer tarwe zullen zaaien.”

Analisten van de Duitse Commerzbank komen tot dezelfde conclusie. De Commerzbank verwacht op het noordelijk halfrond dit najaar een flinke stijging van het areaal wintertarwe. “Dat geldt vooral voor de VS. Het grotere areaal wintertarwe zal leiden tot een prijsdruk op tarwe aan het einde van dit jaar.”

Rusland verwacht juist een krimp van het areaal wintertarwe. Door de droogte kan het land niet worden ingezaaid. De Russische vice-premier Viktor Zubkov verwacht een areaal van hooguit 12 miljoen hectare wintergraan. Dat is een kwart minder dan normaal. Gewoonlijk begint de inzaai van wintergraan in Rusland eind augustus om te zorgen dat het gewas voldoende is ontwikkeld om de barre winter te overleven. Het kleinere areaal wintergraan wordt gecompenseerd door zomergraan, maar dit geeft een lagere hectareopbrengst dan wintergewassen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    farmer

    Hoe weten Australiers nou wat Amerikanen gaan doen, als er nog geoogst moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.