Home

Achtergrond 294 x bekeken

'Meer bladziekten door regenval'

Boerenbond waarschuwt in haar ledenblad Boer&Tuinder voor een sterke toename van bladziekten in bieten en groenten door de vele regenval van de afgelopen weken.

"De regen die met bakken uit de hemel viel, was meer dan voldoende om de ziektesporen in een gewas te herverdelen en te doen ontkiemen. Bestrijdingsschema's moeten derhalve worden aangepast", aldus de landbouworganisatie.

Bij sommige variëteiten van bieten wordt bijvoorbeeld witziekte gesignaleerd. Ook de eerste vlekjes van de "agressieve" bladziekte Cercospora worden zichtbaar.

Door de regen hebben ook bij bonen ziekten zoals stengel- of peulrot alle kansen gekregen. Spruitkool wordt momenteel belaagd door echte en valse meeldauw. Ook een drietal andere bladvlekkenziekten moeten van nabij gevolgd worden door de telers.

De laatste reeks bloemkolen die elk jaar geplant worden, hebben traditioneel last van valse meeldauw. Later op het jaar verschijnen nog andere ziekten. Prei moet in een eerste groeifase vooral vrij gehouden worden van het insect trips en het preimotje, later zijn ook de bladziekten een aandachtspunt.

Bij dit vochtige weer komen vanzelfsprekend ook de slakken weer massaal opdagen. "Slakken zijn immers weekdieren die voor meer dan negentig procent uit water bestaan. Hun activiteit is hierdoor rechtevenredig met de luchtvochtigheid", legt Geert Verhiest van Sanac aan de lezer uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.