Home

Achtergrond

Meer GHB-vergiftigingen in ziekenhuis

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen met een GHB-vergiftiging, is in de periode 2004-2009 verviervoudigd.

Vorig jaar werden in totaal 1200 mensen opgenomen die de partydrug hadden geslikt. Dat meldde de Stichting Consument en Veiligheid zondag.

De meeste behandelingen (59 procent) vinden in het weekend plaats. Het gaat vooral om mannen. Iets meer dan de helft van de slachtoffers is tussen de 20 en 29 jaar oud, een op de vijf is 30 tot 39 jaar en 14 procent tussen de 15 en 19 jaar. Veel patiënten hebben niet alleen GHB gebruikt, maar ook alcohol of andere drugs, zoals XTC of cocaïne.

De Stichting Consument en Veiligheid wil dat er meer voorlichting komt over GHB. Volgens de stichting heeft de partydrug een te positief imago; "Het is goedkoop, eenvoudig te verkrijgen, mensen worden er los en vrolijk van en houden er geen kater aan over. Dat moet worden bijgesteld naar de realiteit: GHB is verslavend en kan zelfs levensbedreigend zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.