Home

Achtergrond 187 x bekeken

Markten onder druk door zwakte VS en Oost-Azië

Tegenvallende macro-economische cijfers zetten opnieuw druk op de aandelenkoersen.

In de VS maakte de Federal Reserve tijdens de presentatie het rentebesluit nog eens duidelijk dat de Amerikaanse economie nog verre van gezond is. De op één en twee na grootste economieën, Japan en China, maakten woensdag ook weinig hoopgevende cijfers bekend. In Japan is de vraag naar machines in juli gedaald terwijl in China de industriële productie tegenvalt. Er is nog weinig nieuws aan de horizon in Europa, maar de wereldwijde afhankelijkheid is groot en ook beleggers op de AEX in Amsterdam moesten woensdag een fors verlies van 2,5 procent incasseren.

Ook de 25 bedrijven op de AGD-index verloren vrijwel allemaal op weekbasis aan beurswaarde. De graanhandelaren ADM en Bunge noteren wel duidelijk winst, door de hoge tarweprijzen en groeiende verkoop van Amerikaans tarwe overzees. Het grootste verlies kwam terecht bij Tyson Foods. Het vleesconcern uit Arkansas noteerde eerder deze week een kwartaalwinst van 242 miljoen dollar, 86 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Tyson Foods ziet stijgende prijzen voor rundvlees en varkensvlees, en stabiele marges op kip, maar de New Yorkse zakenbank Goldman Sachs plaatste het aandeel genadeloos op de "conviction-sell"-lijst. Volgens Goldman Sachs gaat Tyson Foods de pijn voelen van hoge graanprijzen, omdat deze onherroepelijk de komende maanden worden doorberekend in het voer. Bovendien vrezen de bankiers voor een dubbele-dip voor de economie, met als gevolg dat consumenten weer meer zullen overschakelen van rundvlees en varkensvlees op de goedkopere kip.

Het aandeel van Unilever zakte nadat het Nederlands-Britse bedrijf waarschuwde voor tegenvallende prestaties in de tweede helft van dit jaar. Bovendien zien investeerders Nestlé marktaandeel winnen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.