Home

Achtergrond 397 x bekeken 1 reactie

'Markt voor industriegroente gaat kantelen'

De tegenvallende oogst van industriegroente zal de markt voor komend seizoen beïnvloeden.

De verwerkers zetten voorraden in om contracten met afnemers te vullen. Dat stellen de telersvereniging Coöperatieve Verzendhandel en de vereniging Hak/Jonker Fris.

Zij voorzien dat de markt kantelt, zeker nu de graanprijzen aantrekken en er alternatieven voor telers ontstaan. Voorzitter Antoon de Schutter van de Coöperatieve Verzendhandel: "boeren zullen in het komende seizoen wel twee keer nadenken voordat ze een handtekening zetten tegen dezelfde voorwaarden."

Telers voelen zich dit jaar voor onredelijk lage contractprijzen gesteld. Een aantal telers ging niet in op de contracten en koos voor alternatieven. Volgens Theo Kool, voorzitter van de telersvereniging Hak/Jonker Fris, bleek dat achteraf de juiste keus. Volgens Kool hebben de verwerkers een jojo-beleid gevoerd. "Een paar jaar geleden kregen telers er opeens 20 tot 30 procent bij. Daarvoor werden ze helemaal uitgeknepen. Nu zijn contracten ook weer veel lager. Fabrikanten hebben zich in de vingers gesneden."

Volgens De Schutter zijn de saldi nu zo laag dat telers nauwelijks kunnen beregenen. Ook commissionair Rijko uit Helmond denkt dat de markt kantelt. Vooral bij diepvriesgroente zat veel voorraad na het overvloedige jaar 2009. Door de gunstiger dollarkoers worden voorraden afgebouwd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    fred

    Ik heb pas een brief gehad dat de cooperatieve verzendhandel ophoud te bestaan. En nu schrijven ze toch nog in de media? Ik heb jaren voor hun geteeld en ben daarna na rijko rechtstreek bij de industrie terecht gekomen. Dan is het allemaal zo slecht niet.
    Dit jaar is voor mij industrieteelt een goed jaar voorjaarspinazie, boerekool en bonen enorme opbrengsten. De erwten zijn landelijk wat tegengevallen maar als je bij een bedrijf zit wat vroege erwten teelt en daarna ook nog een volgteelt geeft kan het zeker heel erg goed uit. We zullen het eerst moeten zien maar zolang ik nog rond de 18 ton bonen pluk ben ik tevreden. Als de graanprijzen stijgen prima maar we moeten ook eerst daar opbrengsten hebben. Vorig jaar was de industriegroententeelt heel erg goed en was het graan slecht aan prijs.
    Niet mauwen allemaal maar zorgen voor continuteit en zorgen dat je bij een vertrouwde en goede afnemer zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.