Home

Achtergrond 194 x bekeken

'Mammoet stierf uit door gebrek aan voedsel'

De mammoet is uitgestorven omdat er te weinig gras voor de soort beschikbaar was, niet door toedoen van de mens.

Dat blijkt uit onderzoek van de Durham University, waar de BBC woensdag over schrijft. Hoe de mammoet, een soort gigantische, harige olifant, is uitgestorven, is al jaren onderwerp van wetenschappelijk debat. Professor Brian Huntley denkt nu zeker te weten dat de mens niets te maken heeft gehad met het verdwijnen van de mammoet.

Na de koudste periode van de laatste ijstijd, twaalfduizend jaar geleden, nam volgens de onderzoekers de hoeveelheid weideland dramatisch snel af. ,,Het effect van klimaatverandering op de vegetatie is de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van mammoeten en andere grote herbivoren'', aldus Huntley.

De wetenschapper ontwierp een computerprogramma dat de vegetatiegroei in Europa van de afgelopen 42.000 jaar simuleert. Hij combineerde daarvoor modellen van plantengroei met gegevens over het klimaat. Door de kou in de ijstijd nam de koolstofdioxide in de lucht af, waardoor er minder bomen groeiden. Het resultaat was een toendra, perfect geschikt voor mammoeten.

Naarmate het klimaat veranderde, nam de hoeveelheid koolstofdioxide toe en kregen bomen de kans te gaan groeien. De toendra's veranderden langzaam maar zeker in bos, waardoor de mammoet op zoek ging naar nieuw leefgebied. De soort kwam daardoor circa 14.000 jaar geleden in Siberië terecht. Ongeveer vierduizend jaar geleden stierf de mammoet uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.