Home

Achtergrond 25 reacties

Maat: eigen ministerie landbouw behouden

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vindt de mogelijke fusie van de ministeries van landbouw en Economische Zaken schadelijk voor de landbouw en voedselindustrie in ons land.

Dat schrijven de GPD-kranten. VVD en CDA willen in een minderheidskabinet ook minder ministeries. Maat vindt zo’n fusie zelfs slecht voor de Nederlandse economie, zeker omdat ons land dan straks in Brussel niet met een eigen landbouwminister kan deelnemen aan besprekingen over het Europese landbouwbeleid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eu boertje in het zuidelijk

  voor de nederlandse boeren is het niet erg als nederland geen ministerie van lnv meer heeft. Onze boerenbelangen worden door de grote(duisland/frankrijk)toch beter uitgelegd en zo nodig kracht bij gezet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, dat is nogal gemakkelijk. Bij Volksgezondheid natuurlijk. Biologisch eten is immers goed voor lijf en leden en biologisch boeren is een zegen voor het miljeu. Bijkomend voordeel op korte termijn: dan kunnen de geruimde geitenhouders Ab Klink nog eens diep in de ogen kijken (altijd nog een beter perspectief dan de kouwe vissenblik van tante Gerda)!

 • no-profile-image

  koetje

  Herkauwer,waar wil jij bv de bioboeren die vooral voor de locale markt produceren dan bij onder brengen?Ik kan mij voorstellen dat die zich bij geen van beide thuis voelen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Van 'verder slapen' gesproken: zeg ??.??, jij was vanochtend wel erg vroeg bij de Virtuele Pinken. Rond dat tijdstip was ik wel even op om de aardappels af te gieten en terloops een blik op het vlees te werpen, maar heb daarna nog een paar (bij wet beschermde) uiltjes geknapt. De internetboog kan tenslotte niet altijd gespannen blijven. Toch?

 • no-profile-image

  oplettende

  Als we nu met z'n allen herkauwer en zijn zelf verzonnen broertjes en zusjes eens gewoon negeerden en in hun eigen vet gaar lieten smoren. Dan zijn we misschien weer in staat om op enig beschaafd niveau een discussie te voeren.

 • no-profile-image

  jan met de pet

  Herkauwer, herkauwer, herkauwertje toch. Op je pikkie getrapt? Jonge jonge wat een taal gebruik, kijk eens in de spiegel en bedenk dan wat je ziet! Meneer pretendeerd hier de connoisseur te zijn aangaande hoe een gemiddelde Nederlander over de productie van zijn voedselpakket denkt. Ik moet je één ding nageven: je bent een echte connoisZEUR.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wat Albert Jan Maat zegt klopt zeker, alleen hij zegt het een beetje krom.
  LNV afschaffen is inderdaad slecht voor de multinational, de lobbyisten, de productschappen en de baantjes verdeler versneller.
  Wat hij niet zegt dat het beter is voor boeren en tuinders als LNV wel wordt afgeschaft. Boeren kunnen zich beter aansluiten bij buitenlandse belangenbehartigers, want in Nederland is het 3 keer niets.
  Maat is een praatpaal van de multinationals, waarom is Maat nog in functie? Wat heeft Maat nu betekend voor de boeren? Ik zou graag een lijst van 5 punten zien.
  Heeft Maat wel visie en wat is deze? Laat het ons weten Albert Jan Maat, of is het een breekpunt LNV niet opheffen?

 • no-profile-image

  Henk en Ingrid

  In Nederland hebben we tot nu toe een ministerie tegen landbouw, dus wat mij betreft snel opdoeken die kliek.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Dat is een goed idee Han. We moeten immers schaal vergroten en tegelijkertijd worden spuitmiddelen verboden. Kunnen al die ambtenaren mooi onkruid komen wieden. Raar? Welnee, dat willen ze ons toch ook laten doen.

 • no-profile-image

  burger

  Een landbouwministerie in Brussel?? Dat gaat niet lukken met al die nieuwe toetredende lidstaten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Onzinnonsenskolder Down Under, kom hier maar eens een kijkje nemen. Dus in het Provinzial Moor en Fullener Moor. Ooit ontgonnnen door de gebr. Van Griendstveen! In de Princepeel bij Wilbertoord( dus bij jou in de buurt)proberen ze dat ook maar op veel te weinig grond. Weer die bekende gulle Brabantse knijperigheid! Houdoe en ga maar weer gauw verder slapen.

 • no-profile-image

  Han

  Zolang we bij bijna alle ideeën van boeren zijde te horen krijgen .helaas maar dit beslist Brussel of denk aan de WTO afspraken< moeten we ons dus vervoegen in Brussel, kunnen we misschien beter overgaan tot EEN landbouw organisatie en EEN landbouw ministerie in Brussel. scheelt heel wat schakels die alle voorstellen vervormen voor ze over zijn gekomen en tevens kosten al die schakels een vermogen. De mensen die door opdoeken van al deze schakels Werkeloos worden, kunnen zo binnen de landbouw geplaatst worden in de Kassen, Asperges en niet te vergeten de arbeid verslindende Biologische Landbouw. Prodiceren deze mensen tenminste iets nuttigs, ETEN.

 • no-profile-image

  ??

  Down Under, steek niet te veel energie in die Herkauwer, want met oplossing komt ie niet, leven op een rosé wolk doet ie.
  Zulke mensen kan je toch niet tot realiteit brengen.
  Biologisch is verre van milieu/diervriendelijk, maar dat verkoopt niet,dus wordt het verhaal wel anders gemaakt.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Het lijkt mij een goed idee om samen met LNV, de LTO op te heffen. In de produktie keten zou de producent van grondstoffen de belangrijkste invloed op de prijs moeten hebben. Echter deze wordt verkwanseld door de LTO door te focussen op meer produktie, lage kostprijs en export. OP deze manier wordt je als boer steeds meer afhankelijk van beursgenoteerde bedrijven en cooperatieve banken. Ik denk dat de meeste boeren dit niet willen. Maat (LTO) begrijpt dat blijkbaar niet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hendrik broer van Gait, AlbertJanMaat begrijpt dat bliksems goed. Want het is niet per ongeluk dat (Z)LTO grootaandeelhouder van Rendac is. Zo verdient LTO goud geld aan ieder dood beest, waarvoor de boer moet dokken. En dat is heus niet bij Rendac alleen hoor...!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oplettende Lezer, als ik jou was dan zou ik maar eens heel goed op mijn zaak gaan letten. Korsakoff en Altzheimer zijn namelijk niet respectievelijk een Rus en een Mof, maar jij zit er al wél zovér naast dat jij beider syndroom in jouw zulthoofd begint te verenigen. En laten we wél wezen: niemand zit te wachten op dergelijke nul-herhalingen van een besefgestoorde! Mocht je de feitelijke waarheden, die ik in dit internetmedium helaas almaar moet herkauwen, niet op waarde kunnen schatten, dan staat het jou volkomen vrij om de virtuele hand aan jezelf te slaan. Niemand zal je missen!

 • no-profile-image

  down under

  herkauwer, Patrick, Kritische Lezer, waarom niet meteen het hele kabinet naar huis sturen? Als er een wet(je) wordt voorgeschoteld (voor welke sector dan ook) gaat dit in 9 van de 10 gevallen met het opgeheven vingertje en de woorden: dit moet van Brussel!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dank je Leen, maar dat ik miljeu typte was gewoon een foutje, want met de Haagse jungle van Schilderswijk en Binnenhof heb ik hier in het Mastbos niks van doen. Down Under is ook al zo iemand zonder gevoel voor understatement. Hij weet niks van mijn blikken (vraagje: welke kleur ogen heb ik dan?) of blozen (doe ik zelden of nooit) en het enige wat ik schreef is dat biologisch boeren een zegen is voor het milieu. En iedereen die, zoals ik, regelmatig gedoemd is om eindeloze safari's door megastallenrijke regio's te maken, zal kunnen beamen dat het een weldaad is om daarna tot rust te komen in een oude boomgaard tussen vredig en vreedzaam rondscharrelende knorrepotten. Daar heb ik overigens nog nooit iets gemerkt van de verstikkende amoniakemissies die mij in eerdergenoemde beton en strontjungle maar al te dikwijls letterlijk bij de stot grijpen en mij de adem ontnemen. Ik heb dus zo'n vaag vermoeden dat Down Unders miljeu in zulke stallen gezocht moet worden.

 • no-profile-image

  down under

  @Herkauwer. Gokje, kleur ogen: groen (van een gifkikkertje). En wat betreft het blozen, met een flinke baard kun je veel verdoezellen. Sprookjes daar geloof ik al lang niet meer in en dat is wat jij probeerd te vertellen. ----"dat het een weldaad is om daarna tot rust te komen in een oude boomgaard tussen vredig en vreedzaam rondscharrelende knorrepotten."---- Ot en Sien, meer niet! Als jij het niet wil vertellen zal ik het maar doen (opdat argeloze burgers die jouw reactie's lezen een meer waarheidsgetrouw beeld kunnen vormen). Om een normale (karig belegde) boterham te kunnen verdienen in de biologische varkenshouderij heeft men al snel een 50 zeugen nodig. Tel daarbij op de vleesvarkens die zelf afgemest worden (+/- 350). Begint er al een beeld te vormen => oude boomgaard met een kleine 400 varkens ertussen? Ook op een biologisch bedrijf verblijven de dieren grotendeels in een stal, weliswaar met uitloop, maar hun mest komt net als in de gangbare houderij in mestkelders terecht waar de zelfde processen plaats vinden wat betreft vorming van ammoniak. Omdat de dieren een vrije uitloop hebben heeft zo'n stal geen mechanische ventilatie nodig omdat er lucht ongehinderd naar binnen máár ook naar buiten kan! En hier zit nu net de cruxs. Volgens de mestwetgeving mogen zij niet voor niets een hogere N-verlies inboeken (en die bestaat grotendeels uit ammoniakvervluchtiging). Is het nu zo moeilijk om inplaats van
  met zo'n ik-weet-het-beter-hoe-het-eruit-moet-zien-onzin verhaal op de proppen te komen een gewoon antwoord te geven? P.s. ik kom uit een uitstekend miljeu.

 • no-profile-image

  oplettend

  Als we nu met z'n allen herkauwer en zijn zelf verzonnen broertjes en zusjes eens gewoon negeerden en in hun eigen vet gaar lieten smoren.
  Dan zijn we misschien weer in staat om op enig beschaafd niveau een discussie te voeren.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je hebt gelijk, Boertje in het Zandgebied. We zijn beter af zonder LNV.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boertje in het zuidelijk zandgebied, jij zegt het heel helder en verstandig. Wij hebben helemaal geen eigen landbouwministerie nodig om de agribelangen in het Europarlement goed behartigd te krijgen. Zélfs het Verenigd Koninkrijk heeft geen apart landbouwministerie, maar een Department of Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA). Ik zeg al jarenlang dat LNV gewoon moet worden opgedeeld onder EZ en VROM! De huidige situatie stamt nog uit de tijd dat meer dan 10% van de beroepsbevolking werkzaam was in de land- en tuinbouw of daarvan direct afhankelijk was. Dat is nu nog maar en paar permille! Vooral omdat zélfs Maat de landbouw gelijkstelt met industrie moet er ook maar eens een eind komen aan die gecentreerde politieke macht ten gunste van een futiele minderheid. Dat zal op den duur juist voor de kleinere boeren een redding blijken te zijn.

 • no-profile-image

  down under

  Herkauwer, zoals gewoonlijk weer heel erg kort door de bocht. Inderdaad is biologisch eten goed voor lijf en leden net als gangbaar geproduceerd voedsel! Maar om hier zonder blikken of blozen te zeggen dat het ook beter is voor het milieu getuigt van wel erg zwart-wit denken. De biologische varkens houderij wordt enmasse vrijgesteld aan ammoniak reducerende maatregelen, of wil je nu ineens beweren dat dit niet waar is?

 • no-profile-image

  Leen

  @Downunder; Miljeu is wat anders dan milieu hoor, De eerste is de Haegse variant.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Down Under, dit is een zaak die Brussel niks aangaat. Het gaat om het opschonen van de Haagse Megastal waarin zich veelteveel veel te duur betaalde leeglopers met dagelijks bestuur en beleidszaken bezig geacht worden te houden. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van het volkomen disfunctioneren van ons Centrale Openbaar Bestuur. Als er dus 25 miljard bezuinigd moet worden (ik ga maar even uit van de inschattingen van Ruding c.s.) dan kan het niet anders of het uitbeenmes moet genadeloos in de overheidsuitgaven. Dus niet janboerenfluitjeshalal, maar op een snelle en doeltreffende manier! Wat is er dan logischer dan een volkomen overbodig ministerie op te doeken en het takenpakket over te hevelen naar reeds bestaande departementen die daarvoor helemaal geëigend zijn? Dus de industriële agritak naar EZ en de rest naar VROM! En Verburg? Onmiddellijk laten checken op Q-koorts!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.