Home

Achtergrond 755 x bekeken 8 reacties

Lyempf houdt achterstand tot 2011

Melkveehouders die melk leveren aan zuivelverwerker Lyempf houden tot eind 2010 te maken met een extra lange betalingstermijn.

Dit zegt financieel directeur Tom Habets. De leveranciers kregen begin juli voor het eerst te maken met een 30 dagen latere uitbetaling dan normaal omdat er niet genoeg geld in kas was om het melkgeld te betalen.

Hoe Lyempf de melkaanvoer de komende tijd wil beperken, is nog onduidelijk. Het bedrijf ontvangt nog steeds zo’n 90 miljoen kilo melk meer dan het op een rendabele manier kan verwerken. In juli zijn verschillende leveranciers vertrokken. Dat kwam door de volledige overname van leveranciersvereniging Parco door Bel Leerdammer. Ook zijn enkele boeren overgestapt naar DOC Kaas in Hoogeveen. Boeren die eerder lid waren van DOC krijgen te maken met aanvullende voorwaarden voor toetreding.

Bekend is dat diverse leveranciers van Lyempf hebben geïnformeerd bij andere zuivelverwerkers om daar te kunnen leveren, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Onder de nog resterende leveranciers van Lyempf bevinden zich twee leveranciersverenigingen: Flevomelk en Noorderlandmelk. Beide hebben langlopende leveringscontracten met Lyempf, maar eind dit jaar moet worden heronderhandeld over de melkprijs. Dit kan een breekpunt in de samenwerking worden. In 2007 bood Lyempf de melkveehouders nog een meerprijs van 1,5 tot 2 cent per kilo bovenop de uitbetaalprijzen van naar keuze Friesland Foods of DOC Kaas.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Dus er is te veel aanbod en te weinig vraag???
  Wel je zou er melkpoeder van kunnen maken en dit als ontwikkelingshulp gaan geven aan 3e wereld landen. Voordeel is dat je boeren daar kapot maakt en dus misschien meer kan gaan leveren op termijn. Of je doet een handelsmissie naar azie waar veel mensen lactose intolerantie hebben, maar overtuigd ze gewoon met CDA normen en waarden. Of je doet een reclame campagne in Nederland dat melk tof en is gezond, de witte motor, en 5 liter per persoon moet gewoon kunnen. Of je stopt gewoon de grote boeren bedrijven die de koeien alleen binnenhouden. Ik zou het laatste doen want dat is het meest socialer en rechtvaardigst.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Melkveehouder, ik ben blij dat je mijn reactie inhoudelijk goed vond, ook al draait U een beetje om de hete brei heen.
  Ik vergat nog te zeggen dat het goed is dat het melkquotum er afgaat want dan kan iedereen verdubbelen en melken zoveel ie kan. Wel dat is toch geweldig? Misschien dan alleen niet leveren aan Lyempf, maar er zijn gelukkig nog duizend anderen die je melk met open armen zullen ontvangen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Lubert, ik schrijf niet om gelijk te hebben of te krijgen. Maar je praat over respect, daar wil ik best iets over zeggen ook al heb je beloofd niet op mij meer te reageren.
  Laat ik het anders brengen dan, boeren leveren aan melkfabrieken met een afname plicht. Dat lijkt goed en makkelijk maar het is erg passief. Zeker omdat er geen vraag en aanbod systeem is, en er niet iets bijgestuurd kan worden, zie laatste prijsdaling en er werd meer gemolken door welke reden dan ook.
  Je kunt niet straks als quotum er af is als zuivel sector zeggen dit is het beste dat ons kan overkomen zonder na te denken over mogelijke gevolgen. Als individuele boer prima om dat te denken maar het is niet realistisch. Verburg haar handels missie was geslaagd omdat ze de chinesen had overtuigd meer melk te gaan drinken ondanks lactose intolerantie, wel wat zegt dat over de respectlose zuivelsector en Verburg? Er wordt zeker Europese overschotten in ontwikkelingslanden gedumpt onder het motto hulp, wel diep en diep respectloos.
  Je kunt er wel van wegkijken of het niet willen horen, maar dit gedrag is gewoon diep triest. Het heeft niets met enige vorm van professioneel bedrijf of sector te maken, structuur is puur slecht. LTO denkt hetzelfde CDA en VVD ook, ik bedoel wanneer wordt men wakker?? Alleen al op bedrijfseconomische gronden zou het signaleren van het feit dat bij prijsdaling er meer gemolken wordt al een alarm bel moeten laten rinkelen bij iedereen. Maar nee dat gebeurd niet alles moet op oude voet verder, niets mag veranderen. Het wegkijken van problemen en geen verantwoordelijkheid nemen van de sector geeft juist alle huidige en toekomstige problemen. Zeg maar dag tegen jullie gezinsbedrijven en doe vooral alle koeien naar binnen omdat het nu 'eenmaal' niet anders kan. Vraag een LTO en CDA eens respectvol wat zij vinden van de toekomst en daar een duidelijke visie op geven, wetje dat ze dat niet hebben.....
  Wel het zijn niet mijn vertegenwoordigers maar die van de boeren zelf.
  Als boeren wordt je volkomen in de maling genomen door je eigen melkfabriek als RFC, door je eigen LTO en door je eigen politiek, en die weten straks van niks...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een idioot, die patrick. Als je te veel tijd hebt, ga dan ergens anders spelen, jongen...

 • no-profile-image

  doet dat er toe

  Patrick, wat is het nut van jouw reacties? Ik begin mij er steeds meer aan te ergeren. Kom met redelijke argumenten, daar bereik je meer mee dan met de onzin die jij altijd uitkraamt.

 • no-profile-image

  Patrick

  @doet dat er toe, wel wat is het nut dat je je ergert aan mijn reacties?
  Als het toch onzin is volgens jouw, wat is het probleem dan?
  Is het probleem, dumpen in 3e wereld landen van Nederlands melk? In Azie melk opdringen aan mensen met lactose intolerantantie? Of als de prijs om laag gaat meer melken en dan vragen om interventie in Europa omdat de vrije markt niet werkt? Wat zijn jouw oplossingen hiervoor als ik zo vrij mag zijn, ik wil mijn antwoorden best later geven die ik zou doen. Misschien als je toch in den Haag bent kun je aan de CDA vragen wat zij er van vinden, en wat hun oplossingen zijn? 1 antwoord ken ik al van de CDA, we gaan een kerkdienst organiseren en gaan met ons mooie gedrag voor in de kerk zitten. Vertel mij gerust de rest van de antwoorden.

 • no-profile-image

  lubert

  Gaap!

  Niet verder reageren op die Patrick.
  Heeft toch geen zin. mensen die zo uit de hoek komen heb ik echt geen greintje respect voor. Zijn geen fatsoenlijke reactie waard.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  tekst klopt niet helemaal,bij DOC moet je helemaal niet inkopen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.