Home

Achtergrond

Lubbers overwoog opdracht terug te geven

Informateur Ruud Lubbers heeft na zijn eerste werkdag als informateur "ernstig overwogen'' zijn opdracht terug te geven aan de koningin. Dat schrijft hij in zijn eindverslag.

Reden was dat de fractievoorzitters op dat moment geen ruimte zagen voor onderzoek naar iets anders dan een politieke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA, terwijl zijn opdracht ,,juist was verschillende mogelijkheden naast elkaar te zetten''. Bovendien was duidelijk dat VVD, PVV en CDA ook wilden kijken naar de gedoogvariant. "Er waren dus redenen de opdracht terug te geven.''

Maar Lubbers zag dat er "een breed verlangen'' was hoe dan ook een combinatie van VVD, PVV en CDA te onderzoeken. "De vrijdagochtend erna heb ik, alles afwegende, besloten de politieke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA te laten onderzoeken, maar het daarop gerichte overleg van de drie fractievoorzitters niet zelf voor te zullen zitten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.