Home

Achtergrond 247 x bekeken 5 reacties

'Loyaliteit agrariërs aan huisbankier lijkt beperkt'

De loyaliteit van boeren en tuinders aan hun huisbankier is beperkt.

Dat blijkt althans uit een onderzoek van marketingbureau Prosu onder bijna 11.000 agrariërs. Volgens het bureau uit Dronten brokkelt de loyaliteit af door het financieringsbeleid van banken. Prosu baseert zich op de Net Promotor Score, een systeem dat vergelijkbaar is met de methode waarmee het sentiment van consumenten en managers periodiek wordt gemeten. Agrarische klanten wordt gevraagd of ze hun bank zouden aanbevelen aan derden of juist ontraden.

Sinds het eerste kwartaal van 2009 is het verschil tussen het percentage aanraders en afraders in negatieve zin toegenomen. Waar eerst het percentage aanraders min afraders uitkwam op min 10 procent, is dat nu min 22 procent. Volgens Prosu worden bedrijven gedwongen grotere financiële buffers aan te leggen, en krijgen ze minder geld los bij de bank. Ze ervaren dit niet zelden als een rem op groei.
Zonder cijfers prijs te geven, stelt Prosu dat de daling te zien is bij alle landbouwsectoren, waarbij de varkenssector het meest negatief oordeelt over de eigen bank. De afbrokkelende liefde resulteert overigens nog niet in massaal overstappen. Integendeel: marktleider Rabobank maar ook ABN Amro en ING rapporteren stabiele marktaandelen.

Prosu denkt dat de werkelijke test pas komt wanneer de investeringsbehoefte weer toeneemt. Momenteel hanteren alle banken een stringent beleid, terwijl vanuit de sector door een verslechterde markt minder vraag bestaat naar kapitaal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tammo

  De banken hebben ons nodig en wij hebben de banken nodig!!

 • no-profile-image

  gert

  De banken voorspellen een hoge melkprijs, hoge graanprijs en hoge vleesprijs,de boer kiest deze bank omdat hij dat graag hoort

 • no-profile-image

  Jan

  De drie grote banken hebben een stabiel marktaandeel......gaat het daarom bij de banken?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik moet altijd lachen om mijn bankaccountmanager met zijn papadag die de boeren steeds weer weet op te stoken om nog meer te lenen en nog harder te werken voor o.a. zijn eindejaarsbonus. Ik heb geen medelijden met die jongens en voel ook geen enkele affiniteit met ze. Het zijn dezelfde figuren als Cees ’t Hart van Friesland Campina die met zijn allen keihard parasiteren op de landbouw.

 • no-profile-image

  spuit

  Jongens, we hebben de banken toch gewoon nodig. Wil je zo voordelig mogelijk lenen, laat ze allemaal offreren. Vinden ze niet leuk, maar je kan er je voordeel mee doen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.