Home

Achtergrond 1090 x bekeken

Limburgse fruitteler begonnen met de pluk van pruimen

Thomas Broex, fruitteler in Gronsveld, is begonnen met het plukken van de eerste pruimen.

De pruimen die hij nu wegbrengt zijn van het ras Opal. "In totaal heb ik 2 hectare met pruimen", zegt Thomas Broex. "De eerste pruimen zijn van een redelijke dikte dankzij het warme weer. De gemiddelde opbrengst ligt tussen de 5 en 7 kilo. Het zijn nog jonge bomen." Naast het ras Opal zijn er ook pruimenbomen van het ras Victoria, Jubileum en monsieur Hâtif. "Ik verwacht dat de kwaliteit van de pruimen van het ras Victoria, Jubileum en monsieur Hâtif van een betere kwaliteit zijn", zegt Broex. Hij is tot september nog bezig met het plukken van pruimen. Daarna begint de pluk van appels en peren. Foto Twan Wiermans

Erik Smeenk, medewerker op melkveebedrijf Roetert, laat samen met buurjongen Luuk Groot Koerkamp de pinken los. In totaal gaan er twintig pinken naar buiten. De dieren stonden tot nu toe binnen. De melkkoeien lopen al wel de hele tijd buiten. Grazende pinken zijn volgens de medewerker een leuk gezicht voor omwonenden en het is ook goed voor de dieren. Door gebrek aan voldoende gras hebben heel veel boeren langer gewacht met het buiten laten van de pinken. Foto Ruben Meijerink

Een lichte regenval mocht het plezier zaterdag niet bederven op de fokveedag in Wouterswoude. Er waren dertig dieren meer dan vorig jaar en de kwaliteit van de inzenders was goed, meldt Stichting Veekeuring Noord-Friesland. Ook was de organisatie goed te spreken over de bezoekersaantallen. Een prettige bijkomstigheid is dat de fokveedag gecombineerd werd met de boerendag en de paardendagen. Bij de melkgevende dieren gingen alle kampioenstitels naar de familie Reitsma-Kloosterman uit Broeksterwoude. Vooral de overwinning van Camphols Rudolph Laurona, een gave, dertienjarige bijna-honderdtonner imponeerde. Foto Anne van der Woude

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.