Home

Achtergrond

Limburgse boerencamping beste van Nederland

Apetrots zijn Mariës en Louis Cals van boerencamping De Botkoel in het Limburgse Puth.

Hun camping is door reisorganisatie Zoover uitgeroepen tot de beste boerencamping van Nederland. Campinggasten beoordeelden de camping met een 9,2. "We hadden het niet verwacht. We merken wel dat veel gasten tevreden zijn Er zijn veel gasten die ieder jaar weer terug komen", vertelt Mariës Cals. De vijftien campingplaatsen worden gecombineerd met een fruitteeltbedrijf. "We hebben 3 hectare appels en peren. Hier geeft mijn man ook rondleidingen voor de gasten. Hij geeft dan uitleg over het bedrijf en bijvoorbeeld over de snoei en het sorteren van de appels." Doordat de hoofdoogst van de appels en peren na de zomervakantie begint, is het arbeidstechnisch ook goed te combineren met de camping. De familie Cals begon in 2004 met de camping. Foto Twan Wiermans

Met een sprintje uit de veewagen hollen vijf Brandrode runderen hun nieuwe leefgebied, natuurgebied ’t Ham in Veghel, in. De dieren worden door Waterschap Aa en Maas en gemeente Veghel ingezet om het gebied natuurlijk te begrazen, hierdoor ontstaat een natuurlijker beeld en levendiger landschap. In eerste instantie worden nog machines ingezet om te hooien, later moeten de runderen de vegetatie in het 20 hectare grote gebied zelf in stand houden. De koeien staan bekend als vriendelijk voor wandelaars. Foto Wout van Assendelft

Nog tot en met vrijdag strijden veertien skûtsjes en hun Friese bemanning om de titel beste skûtjesiler van dit jaar. Voor de toeschouwers en media uit de hele wereld zorgt de strijd op de Friese meren voor schilderachtige plaatjes. Die met hun koeien in de wei niet alleen het Friese landschap promoten, maar heel Nederland. Het evenement Skûtjesilen 2010 is zaterdag 24 juli begonnen. Maandag streden de deelnemers onder meer op het Heegermeer bij Woudsend. Morgen en overmorgen varen de skûtjes in Terherne, Langweer en Lemmer. De skûtsjes, van oorprong schepen voor bijvoorbeeld mest- en turfvervoer, sluiten hun tocht vrijdag in Sneek. Foto Niels de Vries

Koeien in de ochtendmist in een weiland bij het Overijsselse Luttenberg. Foto John Ramaker

De Parijse worteltjes bij H.S. Agri uit het Drentse Zuidlaarderveen ogen qua model wat minder dan vorig jaar. Volgens mede-eigenaar Cor Hoving hebben de worteltjes geleden onder een koud voorjaar en een warme, droge zomer. "In totaal hebben we 8 keer moeten beregenen met hogere kosten tot gevolg. Uiteindelijk hopen we op een oogst van 30 ton per hectare, waar vorig jaar 40 ton kon worden geoogst. Nou ja, het is een hoogsalderend maar ook risicovol gewas." Nu is het hopen op goede prijzen. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.