Home

Achtergrond 266 x bekeken

Lichaam prins Carlos opgebaard op Noordeinde

De kist met het stoffelijk overschot van prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme is vanmiddag vanuit Spanje naar Paleis Noordeinde in Den Haag gebracht.

De kist staat in de Koepel van Fagel, een simpel bakstenen gebouwtje dat ligt verscholen in de tuin van het paleis. Het gebouwtje met het fraaie interieur van hofarchitect Daniel Marot is een paar jaar geleden nog gerestaureerd.

De kist is bedekt met de vlag van Spanje. Daaromheen staan drie boeketten. Het grootste boeket, dat vooraan staat, is van de vier kinderen van Carlos Hugo en zijn voormalige echtgenote prinses Irene. De andere twee boeketten zijn van koningin Beatrix en haar kinderen en kleinkinderen en van koning Juan Carlos van Spanje.

De Oranjes en naaste vrienden kunnen in de koepel tot maandag afscheid nemen van de prins, die woensdagochtend in Barcelona op 80-jarige leeftijd overleed. Hij leed aan kanker.

Na de breuk met Irene bleef Carlos Hugo warme banden onderhouden met de Nederlandse koninklijke familie. Dat is de reden waarom hij enkele dagen in Nederland ligt opgebaard, zodat de Oranjes persoonlijk afscheid van hem kunnen nemen.

De kist met het lichaam reist maandag door naar Piacenza in het noorden van Italië. Op woensdag wordt het stoffelijk overschot overgebracht naar Parma, ook in Noord-Italië. In beide plaatsen kan het publiek afscheid nemen van prins Carlos Hugo. In Den Haag is daar geen gelegenheid voor.

De uitvaart heeft zaterdag 28 augustus plaats in Parma. Daar wordt de prins bijgezet in de familiecrypte in de Steccatakerk, waar de hertogen van Parma hun laatste rustplaats vinden. Carlos Hugo was hertog van Parma en Piacenza, ook al zijn deze Italiaanse steden hun politieke macht kwijtgeraakt. De prins had familiebanden met de koningen van Frankrijk en Spanje, die eeuwen teruggaan. Daarom worden veel leden van de Europese adel verwacht bij de bijzetting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.