Home

Achtergrond 268 x bekeken

Levensmiddelenindustrie: 10 procent minder zout

De Nederlandse levensmiddelenindustrie heeft de doelstelling het zoutgehalte in voeding in 2010 met 12 procent te verminderen nog niet gehaald.

De sector voegde tot nu toe gemiddeld 10 procent minder toe dan een jaar eerder, aldus brancheorganisatie FNLI.

In 2007 richtte de FNLI na kritiek van de Gezondheidsraad op ongezond hoge zoutgehaltes in voeding een taakgroep op. In 2008 stelde de taakgroep een actieplan op met een meetbare doelstelling. Hoewel de gewenste gemiddelde reductie niet gehaald is, zijn individuele sectoren wel in de opzet geslaagd.

In groenteconserven zit nu 16 procent minder zout. In ontbijtgranen is het zoutgehalte met 23 procent verlaagd terwijl in jonge kaas en salades respectievelijk 14 en 31 procent minder zout zit. Producenten van frituur- en vleessnacks, bak- en braadproducten en smeltkaas haalden de doelstelling bijna.

"Dit is een gezamenlijke inspanning die tijd nodig had om breed op gang te komen en dat is gelukt", aldus directeur Philip den Ouden van de FNLI. "Wij zijn het eens met minister Klink dat de inspanning door de industrie nu moet worden doorgezet." Den Ouden noemt het spijtig dat de doelstelling niet gehaald is, maar hoopvol dat deze wel binnen handbereik is.

Of registreer je om te kunnen reageren.