Home

Achtergrond

Lastig halfjaar voor producenten Merkmelk

De producenten van Campina-merkmelk hebben vooral het eerste halfjaar van 2010 meer dan anders moeten bijsturen om de normen en extra toeslagen te behalen.

Over de eerste zes maanden van dit jaar wisten deze melkveehouders wel een hoger saldo ten opzichte van gangbare producenten te halen.

Die voorsprong nam echter wel iets af ten opzichte van de resultaten over heel 2009. Dit meldt Agrifirm naar aanleiding van berekeningen bij zijn afnemers.

Bij de Merkmelk-producenten lag het krachtvoerverbruik bijna 10 procent hoger dan bij gangbare melkproducenten. De totale voerkocht lagen 24 procent hoger in vergelijk met gangbare melkveehouders. Deze extra voerkosten worden volgens Agrifirm echter volledig gecompenseerd door de extra Merkmelk-toeslag die FrieslandCampina deze groep leden-melkveehouders betaalt.

Het saldo van de Merkmelk-leveranciers ligt daardoor volgens Agrifirm over de eerste helft van dit jaar 2.250 euro hoger ten opzichte van gangbare leveranciers.

De melkproductie per koe per jaar lag gemeten over het eerste half jaar van 2010 bij de Merkmelk-producenten 191 kilo hoger , op 8.790 kilo, dan de productie bij gangbare bedrijven.

Het vet- en eiwitgehalte in de melk van de Merkmelkproducten lag lager op 4,11 procent vet en 3,41 procent eiwit. Dat is respectievelijk 0,35 procent vet en 0,09 procent eiwit lager dan de gehaltes bij de gangbare producenten.

Bij de productie van Campina-merkmelk streven melkveehouders ernaar om met beweiding en een specifieke voerstrategie een plus van 20 procent op het gehalte aan onverzadigde vetzuren en een verdubbeling van het omega 3-gehalte in de melk te behalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.