Home

Achtergrond 7 reacties

Laatste grupstal verdwijnt

Ook in grupstallen is modern melkvee te houden. Toch verdwijnen ze definitief.

Wie op een moderne, hightech-manier 80 koeien op de grupstal wil houden, kan dat. De meest recente grupstal voor melkvee is volstrekt anders dan die tot pakweg 50 jaar geleden. Ze zijn nu ruim en licht, hebben hoogte en breedte. Er kan gemakkelijk gemechaniseerd of geautomatiseerd in gevoerd worden en het melken is aanzienlijk minder zwaar dan voorheen.

Wie anno 2010 naar de nieuwste grupstallen kijkt, waarin het vee ook nog eens dik in het stro staat, vraagt zich af of de stal wel werkelijk achterhaald is. Die gedachte dringt zich vooral op nu in Canada een melkrobot is ontwikkeld die in de grupstal achter de koeien langs gaat. Hoezo zware lichaamsbelasting vanwege honderden kniebuigingen per dag? Klauwproblemen zoals in de ligboxenstal kent de grupstal niet of nauwelijks.

Neem daar ook nog bij dat het volgens gedragswetenschappers helemaal niet onomstotelijk vaststaat dat qua bewegingsvrijheid de ligboxenstal zoveel koevriendelijker is dan de combinatie grupstal-weidegang, en je gaat je afvragen of de grupstal niet aan een tweede leven toe is.

Het antwoord op de vraag is ‘nee’. Ondanks de fraaie voorbeelden van goed geleide bedrijven met koeien die op de grupstal dik in het stro staan, is de stal niet het aangewezen antwoord op de beperkingen van de ligboxenstal. Als het gaat om bijvoorbeeld het beperken van klauwproblemen of erger door het altijd lopen op de relatief gladde natte roostervloer, dan is de vrijloopstal met zand of compost de betere optie. Ook qua mechanisatie en automatisering van voeren, melken, tochtigheidsherkenning is de grupstal zeker achterhaald als het om grote aantallen koeien gaat.

De grupstal gaat daarom uitsterven, ook op kleine bedrijven in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Niet van de ene op de andere dag, een EU-verbod laat op zich wachten. In Nederland is de stal nagenoeg weg. Straks ook elders in Europa.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goedgelovig maar niet naief

  Qua ammoniak uitstoot is grupstal veruit het beste zie RAV lijst.

 • no-profile-image

  boertje

  Wist je dat veestapels met de hoogste gemiddelde leeftijd te vinden zijn op grupstalbedrijven? En een verbod komt er niet in Europees verband. Ga maar eens kijken in Zuid Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, daar staat 80% van de koeien aangebonden.

 • no-profile-image

  veehouder met ligboxstal

  Zo zie je maar weer dat mensen die geen verstand van koeien beslissen dat koeien in boxenstal MOETEN.
  PS de ligboxenstal is na 40 jaar nog niet beter dan de grupstal.

 • no-profile-image

  Answerd

  De enige stelling in de collum van dhr Leo die juist is is dat de grupstal achterhaald is voor bedrijven met grote aantallen koeien. Maar wat zijn grote aantallen koeien? Er wordt volgens mij nog steeds vanuitgegaan dat er per vak zo'n 80 melkoeien op een goede manier kunnen worden gehouden. Je hoort en ziet helaas steeds meer dat de boeren boven hun kunnen aantallen vee gaan houden!Dit gaat maar ten koste van één en dat zijn de koeien, en ten gunste van meerdere...o.a. de dierenarts die steeds meer een manachende functie krijgt op de bedrijven doordat de boer zelf niet meer in staat is alles van de koeien te weten en/of te opserveren. Is dit waar we naar toe moeten werken?? Ik denk dat het beter is een bedrijf zo in te richten zodat je de zaken ZELF optimaal in de gaten kunt houden. Dit bespaart een hoop ellende , je loopt dan voor de feiten uit en niet er achteraan. Als je bedrijf zo wilt inrichten dat je alles onder controle wilt kunnen houden en niet vee wilt moeten uitstoten door manachement fouten....is een optimale huisvesting een pré. De/mijn Hollandse stal is voor mij en mijn koeien de optimale stal. Ik opserveer de dieren individueel en zie qua vreten en tochtigheid zo welke koe een afwijking vertoond. Als er vreten blijft liggen op een plaats kan dat maar van één zijn. Ik denk daarom ook dat de Hollandse stal voor een groter aantal veehouders een reële optie zou kunnen zijn om hun bedrijf te optimaliseren. Een veel betere dan een vrijloopstal op compost ofpaardemest in de boksen, dat is naar mijn idee alleen maar je vee huisvesten op een bacterie en schimmelbom die vroeg of laat tot ontploffing gaat komen. En dan moet ik nog zien welk een elllende je krijgt.

 • no-profile-image

  jonge boer

  Answerd, ik heb je stal gezien op internet en vind het een plaatje. Het is een prachtig gezicht! Je mag er trots op zijn. Ik zie dit wel 10x liever dan die vuile strontstallen. En wat die vrijloopstallen betreft, dat is van korte duur want het wordt 1 grote bende. Geniet maar van je stal, gefeliciteerd met je keuze!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Persoonlijk denk ik dat de ligboxenstal voor het gemak van de boer is ontworpen!!!... Beslist niet voor het plezier van de melkkoe!!!... Tenzij de ligboxen voorzien worden van een dikke laag stro!!!... Dat geldt natuurlijk ook voor de grup en potstal.

 • no-profile-image

  Tonie

  Ongeveer driekwart van de melk die op WERELDSCHAAL geproduceerd wordt komt van de grup.... We moeten verder kijken dan onze neus lang is. Nu willen wij in Nederland ook leveren aan de WERELDMARKT. Nederland met super melk maar wordt ook super duur gewonnen. Melk die in dezelfde emmer wordt gegoten als die van die miljoenen chineesjes, tussen de vliegen en vetplakken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.