Home

Achtergrond 4 reacties

LTO vindt schaderegeling bij fokverbod oneerlijk

De schaderegeling voor geitenhouders, die veel geiten hebben met een levenslang fokverbod door de Q-koorts, is oneerlijk.

Getroffen veehouders worden ongelijk behandeld. Dat zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van de LTO-vakgroep melkgeitenhouderij, in reactie op de schaderegeling die het ministerie van LNV eind vorige week presenteerde.

Volgens deze regeling krijgen alleen bedrijven, die bovengemiddeld worden geraakt door het levenslang fokverbod (minstens 43 procent van de volwassen dieren), een schadebedrag uitgekeerd; en dan alleen voor die dieren boven het gemiddelde. De vergoeding bedraagt 283 euro per volwassen geit, minus 10 procent eigen risico.

Of die bedragen en getallen reëel zijn, kan Van de Ven niet overzien. ”Ik weet niet hoe ze tot stand zijn gekomen. Maar de ongelijkheid, die uit de regeling spreekt, baart mij zorgen. Stel dat op een bedrijf 42 procent van de dieren een fokverbod heeft!”
”Wij vinden dat álle getroffen bedrijven in aanmerking moeten komen voor een vergoeding. Uiteindelijk moeten per saldo alle dieren worden vervangen, niet alleen op de geruimde bedrijven maar ook op de bedrijven met een fokverbod.”
Een woordvoerder van LNV heeft begrip voor de bezwaren. Maar, zegt hij, ”we moeten ergens een grens trekken. Bij elke regeling zullen er mensen zijn die net binnen of net buiten de boot vallen.” LTO wil spoedig een overleg met het ministerie over de schaderegeling.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bokkie

  Groot gelijk tukker, ik heb de bok er ook weer bij gedaan! Laat ze maar barsten in Den Haag!!!!!

 • no-profile-image

  geitenboer

  Precies, stop lidmaatschap LTO en aanverwanten. Heb dit jaren geleden ook gedaan, heb veel lidmaatschapsgeld bespaart. We hebben weer veel kunnen lezen de laatste tijd dat ze veel praten, maar wat ze vertelden of schreven was vaak al door anderen gezegd en/of geschreven, of ze kraaiden hetzelfde liedje als in Den Haag. Geen afwachtende houding LTO of te laat reageren op problemen in de sector.
  Mocht dat onverhoopt eens veranderen dan kunnen we weer over een evt. lidmaatschap na gaan denken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mensen stop toch met geld te verkwisten aan dat onbetrouwbare LTO. Afgelopen winter en voorjaar verdienden ze via hun eigen Rendac goud geld aan het verwerken van jullie ten onrechte en feitelijk wederrechtelijk geruimde toekomst. En nu zingen ze weer het liedje dat LNV heeft ingeprogrammeerd. Opdoeken die troep en een BETERE en EIGEN belangenvereniging oprichten. Niet in mijn, maar in jullie eigen belang!

 • no-profile-image

  Getroffen geitenhouder

  Elke geit met een door de overheid opgelegt fokverbod moet gewoon gecompenseerd worden zo niet dan maar bokkie er bij. Je moet toch wat om te overleven in dit rare landje.
  Groeten droevige tukker.

Of registreer je om te kunnen reageren.