Home

Achtergrond 344 x bekeken 4 reacties

’Krachtiger leiderschap nodig bij IPCC’

Het internationale klimaatpanel IPCC heeft een krachtiger leiderschap nodig. Ook moet het zijn eigen procedures versterken met het oog op de groeiende omvang en complexiteit van zijn werk en de steeds kritischer houding van het publiek.

Dat staat in een rapport dat een internationale commissie van vooraanstaande wetenschappers maandag in New York heeft gepresenteerd.

De commissie was aangesteld door de InterAcademy Council (IAC), in opdracht van onder anderen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij heeft zich gebogen over de werkwijze van het IPCC, dat door een reeks fouten in zijn jongste rapport uit 2007 stevig onder vuur was komen te liggen. Zo stonden er foute aannames in over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten en over het percentage van Nederland dat gevoelig is voor overstromingen.

De IAC staat onder leiding van Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hoogleraar Louise Fresco van de Universiteit van Amsterdam (UvA) schreef mee aan het verslag. De commissie stelt dat de werkwijze van het IPCC in het algemeen succesvol is gebleken, maar dat op sommige punten verbetering nodig is.

Volgens de onderzoekers moet het IPCC een dagelijks bestuur krijgen waarin ook mensen van buiten de klimaatwetenschap zitting kunnen nemen. Er moet een strenger beleid komen om belangenverstrengeling tegen te gaan en duidelijkere regels rond het gebruik van bronnen die niet op wetenschappelijke wijze zijn getoetst. Ook moet het IPCC beter duidelijk maken aan het publiek dat wetenschappelijk onderzoek onzekerheid met zich meebrengt.

De onderzoekscommissie heeft zich gebogen over de manier waarop het laatste IPCC-rapport tot stand is gekomen en niet over de inhoud. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hield de bevindingen van het IPCC eerder dit jaar ook al tegen het licht. Het adviesorgaan stelde vast dat het rapport uit 2007 fouten bevat, maar dat die de hoofdconclusies niet onderuit halen.

Het IPCC informeert beleidsmakers sinds 1988 over de laatste stand van zaken in de klimaatwetenschap. Het doet zelf geen onderzoek maar bundelt studies die het relevant acht voor de politieke discussie rond klimaatverandering. De organisatie kreeg in 2007 samen met klimaatactivist Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gekke henkie

  het ipcc onderzoek is gebaseerd op drijfzand.

 • no-profile-image

  gert

  natte vingerwerk

 • no-profile-image

  dirk

  Robbert Dijkgraaf die ik voorheen hoog had zitten is na zijn job ter onderzoek op de fouten vanuit het IPCC toch een stuk ongeloofwaardiger geworden.Hij praatte vanavond in Nova alsof hij een ware transformatie was ondergaan door All Gore hoogstpersoonlijk.Ook hij ziet de nog steeds volle subsidieruif als een uitdaging!Bah!Nee zo te zien gaat de indoctrinatie van het gepeupel morgen weer gewoon op dezelfde voet verder!De rampspoeden zullen zachtjesaan weer over ons heen gestrooid worden!Toevallig dat alle grove fouten in het IPPC rapport steeds naar 1 kant doorsloegen,ik bedoel dat alles veel erger was dan we al dachtten!Er was geen enkele fout bij die zei dat het wel meeviel met het klimaat!Mensen laat je toch niets wijsmaken.Er is helemaal niks mis met het klimaat,bewoners van de aarde hebben zich al miljarden jaren aan weten te passen en zullen dit blijven doen.

 • no-profile-image

  gert

  Deze onderzoekers en wetenschappers komen gemakkelijk aan hun geld ! ze schrijven maar even een rapportje .

Of registreer je om te kunnen reageren.