Home

Achtergrond 232 x bekeken

Koortsachtig druk rond inauguratie Bouterse

Het is een race tegen de klok in Suriname.

Donderdagochtend om tien uur plaatselijke tijd wordt Desi Bouterse beëdigd als het nieuwe staatshoofd van Suriname. De Anthony Nesty Sporthal in Paramaribo, die veel mankementen vertoonde door achterstallig onderhoud, ondergaat een metamorfose. Met man en macht wordt gewerkt om alles in perfecte conditie te krijgen. "Het zal ons lukken om donderdagmorgen alles rond te hebben'', zegt fractieleider van de coalitie, Ricardo Panka. Hij is voorzitter van de parlementaire commissie inauguratie.

Voor Bouterse en zijn aanhang is de beëdiging een hoogtepunt. Bouterse is met een batterij van deskundigen druk bezig om zijn toespraken zorgvuldig voor te bereiden. Tot diep in de nacht is er gewerkt aan de speeches en het doornemen van de agenda. "Wij willen niets aan het toeval overlaten. In de speech van de president moet een nationale en internationale boodschap vervat zijn. Suriname en de wereld moeten weten wat ze kunnen verwachten de komende periode'', zegt Winston Lackin, de aankomende minister van Buitenlandse Zaken.

In Suriname heerst een gemengde sfeer. Aanhangers van Bouterse proberen toegangsbewijzen te krijgen voor het bijwonen van de inauguratie. Er zijn niet genoeg plaatsen voor alle mensen die naar de plechtigheden willen gaan. Als troost voor de aanhang die er niet bij kan, houdt Bouterse vrijdagavond een volksreceptie op het Onafhankelijkheidsplein, waar plaats is voor tienduizenden mensen.

Terwijl aan de ene kant koortsachtig gewerkt wordt aan de voorbereidingen van de inauguratie, wordt woensdagmiddag afscheid genomen van de overleden president van de Centrale Bank van Suriname, André Telting. Hij wordt met staatseer begraven. De vlaggen hangen half stok, via de radio wordt 'aangepaste muziek' gedraaid en de programmering van de televisie staat in het teken van rouw. De reacties op de dood en uitvaart van Telting zijn tekenend voor hoe een deel van het volk zich voelt. "Een crimineel, een verdachte van moord wordt president van het land. Dit is niet pruimen'', zegt een tegenstander van Bouterse.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.