Home

Achtergrond

Konijnenhouderij op zoek naar partners

De Nederlandse konijnenhouderij zoekt partners in de keten om nieuwe markten aan te boren.

Voorzitter Johan Briene van de vakgroep Konijnenhouderij van LTO Nederland zegt dat het goed zou zijn als één of twee slachterijen zouden aansluiten bij het project Konijnen op Koers.
Wageningen UR Livestock Research wil in het project mogelijkheden onderzoeken om konijnenvlees op een integraal duurzame manier te produceren: goed voor dier, mens en milieu.
In het project moeten nieuwe ideeën vorm krijgen, zoals dat bij voorbeeld ook gebeurd is bij de ontwikkeling van het Rondeel, een innovatieve legpluimveehouderij, gekoppeld aan een nieuw consumentenproduct.
Johan Briene zegt dat de vakgroep Konijnenhouderij weer op volle kracht aan het werk is om innovatieve projecten van de grond te krijgen. De afgelopen periode heeft de vakgroep minder aan de weg getimmerd als gevolg van familieomstandigheden bij verschillende bestuurders.
De vakgroep heeft zijn hoop onder meer gevestigd op nieuwe investeringsregelingen, waar ook konijnenhouders gebruik van kunnen maken. ”Het is een beetje afwachten wat uit de kabinetsonderhandelingen komt, maar we verwachten dat konijnenhouders volgend jaar ook uit die subsidiepot kunnen putten”, zegt Briene.
Het is echter lastig heel vernieuwende projecten van de grond te krijgen, zegt Briene. Dat heeft onder meer te maken met de schaal van de konijnenhouderij. Slachterijen zijn niet eenvoudig te verleiden, omdat ze vinden dat de volumes in Nederland te klein zijn. Konijnenslachterijen bevinden zich vooral in België. Briene: ”We zijn wel in gesprek, maar ze zijn nog niet enthousiast.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.