Home

Achtergrond

Komkommertelers BGB flirten met Kompany

Best Growers Benelux (BGB) heeft interesse getoond voor toetreding van het komkommeraanbod tot de associatie van producentenorganisaties (APO) Kompany.

Daarin bundelen de Limburgse organisaties ZON Business, Sun Quality en Komosa hun komkommeraanbod. Dat bevestigt een woordvoerder van BGB.

BGB, een telersvereniging van handelsbedrijf Haluco, heeft naar verluidt geïnformeerd naar de voorwaarden voor deelname. In principe staat de APO open voor toetreding, mits wordt voldaan aan de gebruikelijke voorwaarden.

BGB wil over de stand van zaken met Kompany verder niets kwijt, omdat ze onrust onder de telers vreest. Kompany wil niet reageren, maar ontkent contacten tussen beide partijen niet. Zo blijft nog onduidelijk of de partijen nog altijd met elkaar in gesprek zijn.

Het Productschap Tuinbouw (PT) zegt nog geen aanvraag voor uitbreiding van de APO te hebben vernomen. BGB moet bij een aanvraag in ieder geval de complete procedure door.

Eerder dit jaar mislukte een APO voor komkommer waarin landelijke bundeling werd nagestreefd. Telersvereniging BGB was bij deze gesprekken betrokken. De bundeling kwam niet tot stand, maar de komkommertelers hebben dit jaar een behoorlijk seizoen gedraaid. Dat heeft de druk van de discussie over bundeling wat weggenomen.

Wel wordt op verschillende niveaus gesproken over samenwerking. Het is ongewis wat de rol van BGB daarin is. Bij de gesprekken zou de landelijke APO-vorming niet meer in beeld zijn, stelde onlangs Theo Tijssen, voorzitter van DPA, de koepel van afzetorganisaties voor groente en fruit. Tijssen noemt het logisch dat partijen zoeken naar alternatieven, zoals aansluiting bij de Limburgse APO Kompany, dat ook herfsttomaten afzet.

Exportstatistieken van het PT laten voor mei 12 procent daling zien van het aantal uitgevoerde komkommers, tot 52.000 ton. Tot en met juni is dit jaar het uitgevoerde volume wel 4 procent gestegen tot 194.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.