Home

Achtergrond

Komend zaaiseizoen lijkt voor Pakistan verloren

Hulpinstanties moeten zich opmaken voor langdurige operaties in Pakistan.

Dat stelt de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN. Het komende zaaiseizoen lijkt zo goed als verloren waardoor voedselhulp tenminste een jaar nodig zal blijven.

Het wereldvoedselprogramma WFP, dat voor het grootste deel door de VS wordt gefinancierd, heeft naar eigen zeggen 430.000 mensen in de Noordelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa voedsel geleverd. Voor het einde van de week hoopt de organisatie 2 miljoen mensen te hebben bereikt. Er zijn momenteel 200 vrachtwagens onderweg.

De FAO benadrukt dat Pakistan, dat naast suiker, tarwe en mango’s vooral katoen exporteert, nadat het directe hongergevaar is geweken landbouwondersteuning nodig heeft. Overstromingen hebben niet alleen meer dan 700.000 hectare landbouwgrond onklaar gemaakt, maar ook, toegangswegen, irrigatiesystemen, opslagschuren en landbouwgereedschap vernietigd.

De VN meldt dat ondertussen de helft van de benodigde 459 miljoen dollar aan fondsen om de directe nood te verlichten, binnen is. De Wereldbank heeft het land een lening toegezegd van 900 miljoen dollar. Het is mogelijk dat Pakistan door de crisis overheidstekorten oploopt die extra kredieten nodig maken.

Pakistan kende voor de overstromingen een gezonde internationale reserve van 16,45 miljard dollar. De internationale reserve bestaat uit buitenlands geld dat de staat in voorraad heeft, en kredietruimte die het land bedongen heeft bij het Internationaal Monetair Fonds.

De VN waarschuwt ook voor sociale onrust. Het getroffen gebied is groter dan Italië, en 2 miljoen mensen zijn dakloos geraakt. Hulp komt maar sporadisch op gang en streng islamitische organisaties bereiken de getroffen massa soms eerder dan de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.