Home

Achtergrond

'Kloonkalfjes mogelijk naar Nederland'

De inmiddels 96 kalveren op een Schotse boerderij die afkomstig zijn van twee afstammelingen van een gekloonde Amerikaanse koe kunnen mogelijk worden uitgevoerd naar Nederland of andere Europese landen.

De betrokken veehouder meldt al verschillende belangstellenden uit Nederland aan de telefoon te hebben gehad.

Ook voorzitter Jim McLaren van de Schotse boerenbond NFUS denkt dat Nederland een voor de hand liggende bestemming voor de dieren kan zijn.

De boer, Steven Innes, kocht de embryo’s een paar jaar geleden in het volste vertrouwen dat de afzet van het vlees en de melk geen problemen zou opleveren. Sinds het bestaan van de kloonafstammelingen bekend is geworden, heeft de Britse voedseldienst FSA echter meegedeeld dat voor dergelijk ’nieuw voedsel’ een speciale ontheffing nodig is.

Brussel bestrijdt dat en stelt dat het vlees en melk van tweede generatie kloondieren geen problemen oplevert, maar de Britten willen dat eerst verder met hun Europese collega’s bespreken.

Innes heeft op zijn boerderij in Auldearn inmiddels 92 derde generatie kalveren van de dieren rondlopen. De boer heeft deze week tegenover de BBC verklaard morgen zo weer embryo’s van een gekloonde koe te kopen. Hij denkt er over de melk, zodra dat mogelijk is, apart op de markt te brengen als afkomstig van 'super-dieren'. "Als de FSA en de overheid het publiek precies had uitgelegd waar het om gaat, dan hadden we deze problemen niet gehad."

Omdat vermarkten echter voorlopig niet kan, wil de boer de kalveren nu naar andere landen verkopen.

NFUS-voorzitter McLaren: "Innes kan ze zo exporteren naar Nederland. Consumenten in de Europese Unie kunnen dan gewoon legaal hun vlees of melk eten of drinken. Of de melk wordt gebruikt voor kaas en dat wordt dan weer naar Groot-Brittannië uitgevoerd. Zo krijgen we dat soort voeding hier dus toch. Dit onderwerp moet zo snel mogelijk verduidelijkt worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.