Home

Achtergrond 679 x bekeken 6 reacties

Klonen horen niet in voedselketen thuis

Brussel moet opschieten met regels rond producten van gekloonde dieren, zegt Kartika Liotard. De kans dat die in voedselketen terecht komen is groot, zoals een Britse boer heeft laten zien.

De New York Times onthulde 29 juli dat een Britse boer gekloonde embryo’s van melkkoeien uit de VS importeert. De koeien die hieruit voortkomen, geven abnormaal veel melk en dat is lucratief voor een boer die economisch bedreigd wordt. Het klonen van dieren levert enorme dierenwelzijnsproblemen op. De meeste dieren komen niet eens levend ter wereld. Dieren die het wel halen zijn vaak ernstig verminkt of ziek en moederdieren lijden veel pijn.

Die boer heeft naar verluidt embryo’s doorverkocht aan Canada. Geen wonder dat door die liberalisatiepolitiek de kans op ongecontroleerde verspreiding toeneemt. De Britten onderzoeken of en hoe de melk van gekloonde koeien illegaal op de markt is gekomen.

Op www.nietzomaar.eu kunt u lezen dat ik al vaker gewaarschuwd heb voor kloonpraktijken voor onze voedselvoorziening. De Europese Commissie doet er al jaren niets aan. Ze bagatelliseert zelfs uitspraken van het Europees Parlement. Vorige maand besliste het Europees Parlement over mijn rapport over 'Novel foods'. Ook toen bleek dat Brussel geen zin heeft om de wil van het parlement uit te voeren: de massieve meerderheid die ik de afgelopen drie jaar heb verzameld voor mijn rapport bracht Eurocommissaris John Dalli er niet toe zijn hoofd te buigen. Nee, hij probeert opnieuw tijd te rekken en kondigt weer een rapport aan.

Het Europees Parlement sprak uit dat producten van gekloonde dieren niet thuishoren in de voedselketen. Het gaat om ethiek en om dierenwelzijn. Wie wil er nou melk drinken als je weet dat dat leidt tot mismaakte dieren, afwijkingen, ziektes, onnatuurlijke geboortes en vreselijke pijnen? De agro-industrie en Brussel proberen ons te beschermen door er over te zwijgen. Ik praat ook liever over koetjes en kalfjes. Maar ik zie liever dat we ons handelen en onze handel in overeenstemming brengen met onze ethiek.

Kartika Liotard is Europarlementariër voor Verenigd Links

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anti

  Er zwerven veel klonen rond op dit forum.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Anti, jij bent zeker en vast geen kloon van Spotvogel! Ga eerst maar eens de film 'The boys from Brazil' bekijken. Dan kun je zien waartoe dit geklooi met klonen kan leiden.

 • no-profile-image

  anti

  Dus Hans,Brazil is ook een kloon van spotvogel.Aardige Boy is dat.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Beste Kartinka. Kan me vinden in je standpunten, alleen moeten we de politieke focus wel op klonen leggen? Is klonen niet veeleer een bijproduct van het streven naar een zover mogelijk doorgevoerde genetische uniformiteit? Bij dit soort excessen is het misschien goed om te kijken waar we vandaan komen. In een recentelijk verleden had elke boer nog een stier om op zijn koeien in te zetten, of een buurman of lokale vereniging/cooperatie had er wel een. Boeren selecteerden hun meest robuuste koeien met de beste productie en zodoende werd de veestapel 'gemoderniseerd'. Minder lang geleden kwamen we er achter dat we veel meer kalfjes uit één stier konden halen, en kunstmatige inseminatie (KI) was geboren. Eén ejaculatie resulteerde nu niet in één kalfje maar in vele nakomelingen. Natuurlijk werden de mooiste stieren van de beste afstammelingen gebruikt. Koeiepopulaties werden eenvormiger en productie ging snel omhoog. Als neveneffect ontstond er ook de kans dat recessief genetische afwijkingen snel in populaties konden ophopen. Zo kon het gebeuren dat rond 2000 genetische defecten die resulteerden in doodgeboren kalfjes onstonden (ben de naam van de afwijking zo snel even vergeten, CVM?). Zelf wist men de stieren op te sporen die die afwijking hadden, maar konden gewoon ingezet blijven worden, met een vermelding van de afwijking op de KI lijst. Gelukkig horen we nu nooit meer over zulke stieren.
  Tegenwoordig is het niet alleen mogelijk om veel kalfjes van één stier te krijgen, maar koeien kunnen tegenwoordig ook gespoeld worden, waarna de embryo's (natuurlijk bevrucht door de beste stier) getransplanteerd kunnen worden in de minder goed presterende koeien.
  De veestapel wordt steeds uniformer. Hoort konen daar niet gewoon bij?
  Zoniet, waar zou de grens moeten liggen, en welke ethische kaders zouden er gesteld moeten worden?

 • no-profile-image

  katja

  Goeie tip Herkauwer. Ik ken zowel het boek als de film met Gregory Peck. "The boys from Brazil". Men moet maar eens gaan googelen!

 • no-profile-image

  kerstman

  Mogen we dan ook geen vlees meer eten van eeneiige tweelingen? Dat komt nl al jaren in de voedselketen en is net zo goed kloonvlees.

  Met dat vlees en die melk is dus niet zoveel mis. De vraag die je moet stellen
  is of het op niet natuurlijke wijze klonen van embryo's de ethische toets kan doorstaan. Daar paal en perk aan stellen is de oplossing.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.