Home

Achtergrond

Kleinste perenoogst EU in tien jaar

De Europese perenoogst ligt 19 procent onder het niveau van 2009.

Dat is de kleinste oogst in zeker tien jaar, meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) vanuit de Prognosfruitconferentie in Kiev (Oekraïne). Ook ten opzichte van het tien jarig gemiddelde ligt de perenoogst 12 procent lager. De daling is vooral het gevolg van een 35 procent lagere oogst in Italië van het ras Abate Fetel. De Europese Conference-oogst ligt 15 procent onder het peil van vorig jaar. In Nederland krimpt de oogst 17 procent.

Ook bij appels is de oogst zeer krap in Europa. Het is de één na kleinste oogst in de EU in tien jaar. In 2007 lag de oogst op 9,1 miljard kilo. Dit jaar komt de oogst op 9,8 miljard kilo. Dat is zeven procent onder het Europese gemiddelde. Belangrijk is ook de lagere Duitse Elstaroogst. Die ligt 23 procent onder het peil van vorig jaar. In Nederland is de Elstar 17 procent kleiner, waardoor NFO ook bij Elstar een betere prijsvorming verwacht. Ook Jonagold koerst af op een kleinere oogst. Polen geeft een daling van 24 procent aan van de appeloogst.

De Europese appeloogst krimpt daarmee harder dan die in Nederland, de perenoogst krimpt in Nederland juist harder dan in de EU. Bij de appeloogst doen de zuidelijke EU lidstaten het relatief beter met een kleinere oogstdaling.

Volgens de NFO is de sfeer op de conferentie positief. Alom wordt gedacht aan prijsherstel. De voorspelling voor de Oekraïne dat een 30 procent hogere prijs mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.