Home

Achtergrond 250 x bekeken

Kleinere bezetting kost vleeskuikenshouders geld

Het terugdringen van de bezetting in Nederlandse vleeskuikenstallen om te voldoen aan het vleeskuikenbesluit kost de gemiddelde vleeskuikenhouder € 5.367 per jaar.

Dat heeft het onderzoeksinstituut LEI berekend volgens het Productschap Pluimvee en Eieren.

Door het vleeskuikenbesluit moeten vleeskuikenhouders de bezetting in hun stallen terugbrengen naar maximaal 42 kilo per vierkante meter. Zij houden nu in de meeste gevallen veel meer dieren per vierkante meter. Het ministerie van landbouw wil voor het bruikbare staloppervlak uitgaan van de binnenafmetingen van de stal verminderd met een forfait van 1,7 procent voor de ruimte voor voedervoorzieningen.

Om 42 kilo vleeskuikens per vierkante meter te mogen houden, moeten vleeskuikenhouders elke dag het uitvalpercentage van hun dieren berekenen volgens EU-richtlijnen. Daarnaast moeten zij het aantal gevallen van hakdermatitis bijhouden tussen 1 januari 2011 en 31 december 2012. Bovendien moeten zij het optreden van voetzoollaesies registreren vanaf 1 juli 2012.

Wanneer het Nederlandse vleeskuikenbesluit ingaat, is nog niet bekend. Demissionair landbouwminister Verburg heeft dat op 11 juni van dit jaar aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft verzocht de behandeling van het vleeskuikenbesluit aan te houden tot na het zomerreces. De Tweede Kamer komt na dat reces op 7 september van dit jaar weer bijeen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.