Home

Achtergrond 2 reacties

Kinderboerderij waarschuwt voor schapen aaien

Kinderboerderijen moeten hun bezoekers waarschuwen dat mensen een infectie kunnen oplopen door het aaien van de schapen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die proberen in verwachting te raken, kunnen beter uit de buurt van de schapen blijven. Dat adviseert de stichting KinderBoerderijen Nederland (SKBN) aan de aangesloten leden. Aanleiding voor het advies is een onderzoek dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) vorige maand naar buiten bracht. Daaruit bleek dat via de wol van schapen geïnfecteerde stofdeeltjes in de lucht kunnen komen. Inademen van die stofdeeltjes kan Q-koorts veroorzaken of chlamydophila abortus, een ziekte die een miskraam bij een zwangere vrouw kan veroorzaken.

Medewerkers van de kinderboerderij moeten een mond- en neuskapje dragen, als ze met de schapen werken, vindt de SKBN. Ook moeten de kinderboerderijen ervoor zorgen dat personeel extra goed de handen kan wassen. Wie een wondje oploopt, moet dat goed afdekken of niet meer bij de schapen komen.

De Partij voor de Dieren heeft onlangs aan demissionair minister Gerda Verburg van LNV gevraagd of het niet raadzaam is om geen schapen meer te houden op kinderboerderijen. Ook maakte de partij zich zorgen over de schaapscheerdersfeesten, maar die zijn al achter de rug. De minister heeft nog niet geantwoord.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bbbeee

  Laten we alle kinderboerderijen maar sluiten. Wat een gezeur. Nu zijn het weer de schapen, en hiervoor waren het de geiten. Iedere keer wordt er weer een agrarische tak geprobeerd om de nek om te draaien. Al deze mensen die wat hebben tegen de agrarische sector per direct afvoeren naar rendac, zij zijn zelf het gevaar voor onze samenleving en gezondheid.

 • no-profile-image

  ineke keizer

  Ik als beheerder van een kinderboerderij wil even reageren.

  Alle genoemde ziektes zijn ook via andere dieren overdraagbaar.
  Als mensen in een dicht geitengebied fietsen of wandelen denk ik dat ze meer risicio lopen als op de kinderboerderij.
  Door Kinderboerderijen te certificeren kunnen risico's terug gedrongen worden.
  Via GD voor dieren is een programma voor kinderboerderijen om zoonozen verantwoord bedrijf te worden,raad alle kinderboerderijen aan hier aan deel te nemen.
  Waarschuwingsbord te plaatsen en goed geschoold personeel in te zetten.

  De tijd van een weitje met dieren een kinderboerderij te noemen is voorbij.
  Als iedereen zijn/haar verantwoording neemt en professioneel bezig is kunnen we nog lang genieten van dieren op de kinderboerderij en kunnen mensen kennis maken met de dieren op de boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.