Home

Achtergrond 393 x bekeken

Keukenmiddeltjes tegen ongedierte populair

In veel Nederlandse huishoudens worden nog steeds keukenmiddeltjes en huishoudchemicaliën tegen ongedierte gebruikt, terwijl nooit is bewezen dat deze middelen daar ook tegen helpen.

Ondertussen wordt bij het gebruik van de chemicaliën wel het milieu aangetast en lopen kinderen en huisdieren risico's. Dat stelt de organisatie Milieu Centraal nu ongedierte in het zomerseizoen weer steeds meer de kop op steekt. "Het is prima om te experimenteren met keukenmiddeltjes, zolang het niet om huishoudchemicaliën gaat die schade toebrengen aan mensen, huisdieren of het milieu'', aldus de woordvoerster van Milieu Centraal.

"Naar milieuvriendelijke huis-, tuin- en keukenmiddeltjes is nauwelijks onderzoek gedaan. Dat betekent dus niet dat ze niet werken, maar dat we niet weten wat wel of juist niet werkt.'' Veel van deze onschuldig lijkende middeltjes worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Het zijn de welbekende praatjes uit grootmoeders tijd.

Er bestaat een range aan middelen die nog maar al te graag worden ingezet voor doeleinden waarvoor ze eigenlijk niet zijn bedoeld. Het gaat om komkommerplakjes of sterk geurende middelen tegen mieren, zoals uienpoeder, knoflook, kaneel en cayennepeper. "Mieren vinden de weg door geursporen aan te leggen. Als je het geurspoor verstoort, dan verdwalen ze of verleggen ze hun looproute.''

Over de huishoudchemicaliën bestaat ook een lange lijst. Het gaat dan om chloor, diesel, spiritus, gifkorrels en mottenballen. De laatste mogen alleen binnen worden gebruikt en dat gebeurt niet altijd, weet de woordvoerster van Milieu Centraal. "Als mensen gifkorrels en mottenballen buiten gebruiken en het gaat regenen, spoelt alles de grond in en dan krijg je bodemverontreiniging. Maar denk ook aan je kind of huisdier.''

De woordvoerster wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat mensen de gebruiksaanwijzing en het etiket van een product slecht lezen. Ongeveer 50 procent leest 'wel eens' een etiket, 20 procent bekijkt nooit een etiket en 30 procent leest vaak het etiket. Mensen met kinderen of huisdieren lezen wel vaker de informatie op het etiket.

"Door het slecht lezen van de gebruiksaanwijzing worden naar verwachting bestrijdingsmiddelen onjuist gebruikt of overgedoseerd. Zo mogen muizengifkorrels of mottenballen niet buiten worden gebruikt in verband met uitspoeling van gif in de bodem, en mierenlokdoosjes moeten na gebruik worden ingeleverd als klein chemisch afval.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.