Home

Achtergrond 518 x bekeken 2 reacties

'Kansen sla op water in vijf jaar'

De teelt van groentegewassen in water kan over vijf jaar een grootschalige toepassing hebben in Nederland.

Volgens onderzoeker Matthijs Blind van Proeftuin Zwaagdijk hebben twee telers de teelt nu commercieel opgepakt. De telers hebben samen een beperkte productie ingericht van 600 vierkante meter, om ervaring op te doen en de markt te interesseren. Blind noemt een termijn van vijf jaar reëel, zeker als telers door strengere regelgeving ertoe gedwongen worden. De nitraatrichtlijn, maar ook de Kaderrichtlijn Water maakt reguliere teelt moeilijker op een aantal bodemsoorten. "Dat geldt dan wel voor specialtyproducten, gekleurde sla bijvoorbeeld, niet voor ijsbergsla. Met speciale producten en een hogere prijs, is er meer kans de investering terug te verdienen."

Ook is de voorwaarde dat het investeringsklimaat verbetert. De teelt op water vergt een zware investering omdat er stappen te zetten zijn in automatisering en mechanisering. Voor telers levert dat een potentieel forse besparing op arbeidskosten op.
De groei zal ook afhangen van de vraag van de markt. "Partijen moeten eerst inzien dat met het teeltsysteem een constantere productie en kwaliteit mogelijk is."

Onderzoek van Wageningen UR en proeftuin Zwaagdijk richt zich nu op teelttechnische aspecten. Investeringen zijn wellicht sneller terug te verdienen als een meerproductie gehaald wordt. Theoretisch lijkt het mogelijk vaker te oogsten en seizoenen te verlengen. Volgens Blind is de teelt geschikt op minderwaardige gronden. De grond moet alleen sterk genoeg zijn. De teelt is technisch toepasbaar bij vrijwel alle onderzochte groentesoorten, stellen onderzoekers van WUR en proeftuin Zwaagdijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Lees ik hier :zwaar investeren...? Laat dan maar.

 • no-profile-image

  Antonio

  Het proef/demoproject van Topkrop/Cultivation systems met drijvende teeltplaten is niet de enige.

  In Limburg zit Delicious, een professioneel bedrijf dat compleet is uitgevoerd met teelt op water(goten), zie http://www.deliscious.eu/NL

  Bijkomend voordeeltje, de kluit geeft een betere houdbaarheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.