Home

Achtergrond 144 x bekeken

Kabinetsformatie in België terug bij af

De kabinetsformatie in België lijkt weer helemaal terug bij af.

De besprekingen liepen gisteren stuk toen de Vlaams-nationalistische N-VA en de Vlaamse christendemocratische CD&V nee zeiden tegen een compromisvoorstel van 'preformateur' Elio Di Rupo.

Di Rupo ging zondagavond naar koning Albert II om de situatie te bespreken. Mogelijk heeft hij zijn ontslag ingediend. Di Rupo zal maandag tijdens een persconferentie een toelichting geven.

De onderhandelingen in België gaat tussen de Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten en groenen plus de N-VA, de grote winnaar van de parlementsverkiezingen van 13 juni. Ze praten al sinds begin juli onder leiding van Di Rupo over een staatshervorming, die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven.

Een kleine week geleden was er sprake van een doorbraak, toen de zeven partijen het op hoofdlijnen eens werden over een andere opzet van de wet die de financiering van de deelstaten regelt. De basis voor de staatshervorming leek gelegd. Maar over de uitwerking van het plan ontstond al snel onenigheid, waardoor het wantrouwen aan de onderhandelingstafel weer de kop op stak, vooral bij de Vlaamse partijen.

Zaterdagavond legde Di Rupo een voorstel op tafel over de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, iets waarover Vlamingen en Franstaligen al sinds de jaren '60 ruziën. Het conflict hierover leidde in april ook tot de val van de regering-Leterme.

Di Rupo wil de kieskring splitsen, zodat de Franstalige inwoners van de Vlaamse buurgemeenten van Brussel niet langer op een Franstalige lijst kunnen stemmen. Als compensatie voor de Franstaligen zou er extra geld voor Brussel moeten komen. De Vlaamse partijen wilden met dat laatste alleen instemmen als er harde garanties komen voor meer financiële bevoegdheden voor de deelstaten.

Uiteindelijk reageerden in de loop van gistereb de Vlaamse groenen en socialisten toch positief op het compromis van Di Rupo. Ook de Franstalige partijen gaan ermee akkoord. N-VA en CD&V blijven het echter afwijzen.

Onduidelijk

Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met de formatie, omdat er nauwelijks alternatieven zijn. Behalve de Vlaamse en Franstalige liberalen en het Vlaams Belang - die alle drie bekend staan om hun weinig soepele opstelling in de taalstrijd - zitten alle partijen van enige omvang al aan tafel.

Di Rupo wilde anderhalve week geleden ook al eens het bijltje er bij neergooien omdat hij vond dat de N-VA onvoldoende compromisbereid was. Hij zag daar toen van af onder druk van de koning. De Franstalige socialist Di Rupo, wiens partij in Wallonië de grootste werd bij de verkiezingen, was kandidaat om premier te worden van de nieuwe regering. Hij zou daarmee de eerste Franstalige politicus worden in die functie sinds de jaren '70.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.