Home

Achtergrond 216 x bekeken

JBS ziet winst sterk dalen

JBS heeft het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 3,7 miljoen reais (1,6 miljoen euro), tegenover 125,9 miljoen reais (56 miljoen euro) in dezelfde periode vorig jaar.

De Braziliaanse vleesgigant zag de omzet door enkele hele grote overnames 52 procent stijgen tot 14,1 miljard reais (6,3 miljard euro).

De winstval kwam onverwacht: door Reuters geraadpleegde analisten waren uitgegaan van een winst van ruim 80 miljoen euro. Topman Joesley Medonca Batista wijt de winstdaling aan hoge kosten die het aantrekken van leningen met zich mee hebben gebracht, en de buitengewoon beweeglijke wisselkoersen.

De omzet steeg volgens Medonca Batista voornamelijk door de acquisitie van het Amerikaanse pluimveebedrijf Pilgrim’s Pride en voedingsconcern Bertin. Volgens de topman verloopt de integratie van Pilgrim’s Pride, in Amerika marktleider, uitstekend. Hij verwacht dat de marges op kip toenemen.

Het aantal slachtingen van varkens nam zowel in de VS als in Zuid-Amerika meer dan drie procent af. De export nam daarentegen in volume 4,2 procent toe ten opzichte van een kwartaal eerder, en in waarde 8,6 procent. In vergelijk met het tweede kwartaal van 2009 steeg de omzet en het volume respectievelijk 32,4 en 29,1 procent.

De rundvleesexport, waarin JBS de grootste ter wereld is, nam af in volume, maar was door meer dan 20 procent hogere prijzen wel zeer winstgevend, aldus het bedrijf. JBS verwacht veel van uitvoer van kippenvlees naar Rusland. Rusland sloot de markt voor pluimveevlees vanuit de VS, waar JBS produceert, omdat in het reinigingsproces chloor wordt gebruikt. Naar verwachting kan JBS binnenkort weer exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.