Home

Achtergrond

'Ik lette wel op, 't was een alfagolf'

Iedereen die tijdens een vergadering of de les op school een poosje is afgedwaald heeft in het vervolg een excuus: ”Ik lette echt wel op, maar er kwam een alfagolf langs.”

Alfagolven houden het verwerken van informatie in de hersenen tegen, zo heeft biologisch psycholoog Hanneke van Dijk van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontdekt.

Van Dijk wilde weten hoe het kan dat mensen soms echt een gedeelte van de informatie niet hebben gehoord, terwijl ze gewoon aanwezig waren en ook niks anders deden. Door scanonderzoek bij het Donders Institute for Brain and Cognition in Nijmegen vond ze uit dat de hersenen maar voor één onderwerp tegelijk aandacht kunnen hebben. Zogenoemde alfagolven, onbewuste elektrische prikkels die het juiste hersengebied zijn werk laten doen, zorgen ervoor dat niet alle informatie uit de omgeving tegelijk verwerkt kan worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.