Home

Achtergrond 9 reacties

Iedereen baat bij gezond kalf

Vandrie wil geen lichte nuka’s. De vraag naar gezond uitgangsmateriaal is legitiem.

De VanDrie Group haalt de teugels aan. Vanaf twee augustus accepteert de kalverintegratie geen nuchtere kalveren (nuka’s) meer die lichter zijn dan 36 kilo of die te mager zijn. De reacties op internetfora op het bericht vorige week waren voorspelbaar. Zie je wel, nu VanDrie ook Alpuro heeft overgenomen zullen ze het allemaal wel even vertellen. Woorden als monopolist, arrogantie en soms zelfs dictator komen veel voor.

Toch is een meer genuanceerde reactie op zijn plaats. Het gaat in de eerste plaats namelijk om al bestaande afspraken. Handelaren en melkveehouders weten al anderhalf jaar dat de kalverintegratie geen lichte kalveren wil.

De tweede nuancering is dat VanDrie dit niet doet om boertje te pesten, maar omdat te lichte kalveren direct aan de antibiotica moeten als ze opgezet worden op een vleeskalverbedrijf. Iedereen weet dat de hele veehouderijsector het antibioticagebruik terug moet dringen.

De derde nuancering is dat melkveehouders gebaat zijn bij een sterke kalfsvleesindustrie. In Engeland worden veel stierkalfjes afgemaakt. Dan is qua beeldvorming een gezond kalf van twee weken oud dat naar een vleeskalverbedrijf gaat heel wat beter. En financieel ondersteunt de kalfsvleesindustrie de melkprijs. Van Drie schermt zelf altijd met 4 à 5 cent per kilo melk. Maar al zou het de helft zijn, dan nog zou die Engelse melkveehouder dat maar wat graag willen hebben.

En zo ingewikkeld is het niet om als melkveehouder een gezond kalf af te leveren. Het merendeel van de bedrijven levert al prima nuka’s af. Om de nuka-kwaliteit beter te borgen start binnenkort een proef, waarbij wordt gekeken of bepaling van het aantal antistoffen in het bloed een goede, objectieve graadmeter is voor de kwaliteit van het kalf. Het zou VanDrie sieren om die resultaten af te wachten. Maar dat het bedrijf goed uitgangsmateriaal wil, is zijn goed recht. Een melkveehouder koopt ook geen kneusje van een vaars.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herman

  Compleet mee met het verhaal eens.

 • no-profile-image

  harry

  Nee. Rochus maakt de klasieke fout door kalfjes lichte kalfjes indirekt kneusjes te noemen. Dat lichte kalfjes kerngezond kunnen zijn (denk aan oa de O-MAN kalfjes) wordt niet onderkent. Nog maar te zwijgen over de gezonde kleurlingen.
  Dat de mesterij daar niet mee overweg kan maakt hun slechts vakonbekwaam. Als de boer deze lichte kalfjes een maand langer aanhoud, vinden de mesters ze weer te oud.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Het lijkt er meer op dat de Vdrie groep hun eigen ondernemersrisico willen verminderen. En dat trachten ze te bereiken door het ondernemersrisico, gepaard gaande met de inkoop van kalveren, bij de melkveehouders neer te leggen.

 • no-profile-image

  domme albert

  Man-man, laat je lekker allemaal inpakken.
  Hoe zou het gesteld zijn met dat antibiotica- en kleurlingenverhaal voor al die Oost-Europeese nuka's??

 • no-profile-image

  harry

  Ben er nu helemaal klaar mee. Heb ruim 20 jaar de stierkalfjes netjes uit een emmer leren drinken omdat ik de kalvermester als collega zag. Deze gunde ik niet de trammelant om de kalfjes op latere leeftijd te moeten leren drinken uit een bakje of trog. Immers, wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet. De liefde moet echter van twee kanten komen. Boeren wordt echter zo de liefde ontnomen. Verplicht ondernemen kent geen ethiek.

  Vanaf heden de stierkalfjes hier dus aan de speenemmer.

 • no-profile-image

  piet

  gewoon de lichte kalveren en de gekleurde bij een goedemester zetten geef hem wat meer voergeld en laat die bedrijfen wat weer meediecijen geven dan hoefen die andere bedrijfen die zwaren nuka .s hebben ook minder meediecijen te geven dan is het opgelost andere melk poeder met meer voer dan worden die kleine net zo zwaar als de andere laat ze een week of 5 lange staan kost wel wat meer aan voer maar ze kosten ook minder de kleine kalveren dus dan kan je ook wat meer aan mediecijnen geven ik hoop dat van drie zoiets gaat doen echt niet die kleine kalfjes aan een ander geven aan pali group of die andre groupen kan wel maar moeten hun ook zo doen wat ik uit ge legdt hebt veel sterkte ermee grt piet

 • no-profile-image

  gerrit

  ook voor van drie geldt, wat van ver komt is beter. Import achterwege laten zou ons allen veel meer opleveren!!!!

 • no-profile-image

  MEster

  @ Piet, het gebeurd al dat kleine kalveren naar een aparte mester gaan. Er valt echter niet op te verdienen. 5 week extra voer is 70 kg voer à €1,00. Is 70 euro. Mestgeld is nog ca € 20 (hebben we het nog niet over meerkosten voor die mester). Verder scoor je minder soort, dus lagere vleesprijs. 10c x 140 = € 14. Dan nog extra kosten voor uitval, medicijnen en last but not least de beeldvorming naar de maatschappij. Dan mag de melkveehouder al geld toegeven voor zo'n kalf.

 • no-profile-image

  ontsnapt uit de grijpklauwen van van 3

  in buitenland praat men niet over kleine of kleurlingkalveren ,daar geld de regel alles of niks dat weet v3 drommels goed. ga maar es beter voer maken?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.