Home

Achtergrond 325 x bekeken

IRS houdt oogstprognose suikerbieten gelijk

De omstandigheden voor de groei van de suikerbieten was in de afgelopen periode nagenoeg normaal.

Daardoor verandert de opbrengstprognose weinig ten opzichte van twee weken geleden. Toen verscheen de eerste opbrengstprognose voor dit seizoen van het bieteninstituut IRS en Suiker Unie.

De gemiddelde opbrengst voor Nederland komt op 11,8 ton suiker per hectare. Op 26 juli ging de prognose nog uit van gemiddeld 11,9 ton.

Volgens het IRS en Suiker Unie heeft de neerslag van eind juli en begin augustus er in de meeste gebieden voor gezorgd dat de dreiging van droogteschade is afgenomen. "Wel is de ondergrond hier en daar nog droog. Ook zijn in een aantal gebieden waarschuwingen uitgegaan voor mogelijke aantasting door bladschimmels."

Als de huidige prognose uitkomt, dan komt 2010 op de derde plaats na de recordjaren 2009 en 2008. "De prognose is 1 procent lager dan de werkelijke opbrengsten gemiddeld over de laatste vijf jaar en 16 procent lager dan die van 2009."

Volgens het IRS en Suiker Unie kwam de uitzaai van de bieten dit jaar voor veel percelen pas laat op gang. "Maar de inzaai kon wel snel worden afgerond. Hierdoor was de gemiddelde zaaidatum toch normaal (9 april)."

Door de lage temperatuur in mei en een deel van juni groeiden de bieten langzaam. "De groeipuntsdatum kwam dan ook later dan normaal: 26 juni in plaats van 19 juni. Vanaf 30 juni ging de temperatuur omhoog en kwam er meer zon dan normaal. Daardoor zijn de bieten in die periode goed gegroeid en produceerden ze veel suiker."

Op de droogtegevoelige gronden is de groei geremd door een neerslagtekort in juni en een deel van juli. "De opbrengstverwachting blijft in die gebieden dan ook achter."

Zo scoort Oost-Brabant met 10,7 ton de laagste suikeropbrengst. Ook Limburg, Gelderland en de noordelijke zandgebieden blijven onder het landelijk gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.